© 2015 Rubiinin olutklubi   Päivitetty 31.5.2015
Taulukot
2Säännöt 2014
Pistetilanteet 2014
Lopputulokset 2013
Bongaus 2013

Rubiinin OlutKlubi
01-04 2013
05.2013
06.2013
07-12 2013
1-3.2014
04.2014
05.2014
06.2014
07.2014
08.2014
09-12.2014
Bongaus 01-05.2015 >>>06.2015    >>>07-12.2015
Rubiini-Iibis
Suomen Lintuatlas
LuontoPortti/Linnut
Suomen linnut Wikpedia
Bongariliitto
Lintutilanne 25.3.2014


H

31.5. Kanadanhanhi    "Polkupyörälenkillä Hietaniemessä Kanadanhanhia bongaamassa olivat Sirpa, Kaitsu ja Jusa."
                      - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
Kanadanhanhi

29.5. Harmaalokki    "Vantaajoessa HarmaalokkiVanhassa Kaupungissa ravintola Koskenrannan sillalta kuvattu Harmaalokki. Kun Merilokki oli poissa, niin tämä Harmaalokki oli kosken kingi. Oikealla kuva siitä, kun se huomasi, että paparazzi kuvailee sen puuhia. Ei näyttänyt kovin tyytyväiseltä. Kuvia voi suurentaa näpsäyttämällä kuvaa hiiren väärällä näppylällä ja valitsemalla 'Näytä kuva'  "
                      - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
  Hieno Harmaalokki yksilö. Tuomaristo kuitenkin kuuluttaa hieman hienovaraisempaa käytöstä bongareilta. Tämäkin Harmaalokki on arsytetty raivon partaalle, kuten oikenpuolimmaisen kuvan katseesta voi ymmärtää.
Harmaalokki

29.5. Isolokki.    "Kuvan lokki on Isolokki. IsolokkiKuten alakuvasta huomaatte, se on paljon Naurulokkia isompi. Lisäksi lintu on vaaleamman harmaa, lähes valkoinen."
                      - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
  Onhan tuo iso lokki, mutta ei se ole Isolokki. HYLÄTTY ! Se on nuori Harmaalokki, jonka väritys ei ole vielä kehittynyt. Onhan tuo lokki toki erikoisen näköinen, mutta Isolokilla on valkoiset siivenkärjet. Isolokki toki talvehtii Suomessa, mutta nyt on kesä ja sen pitäisi nyt olla jossain Grönlannissa tai Islannissa syömässä turskaa tai mitä se sitten syökin. Oudon värinen on lintu ja jos joku tietää paremmin, niin ilmotelkaa ihmeessä. Muistakaa, että kuvista saa suuremman, kun klikkaa hiiren väärällä näppylällä ja valitsee 'Näytä kuva'.
Isolokki

28.5. Silkkiuikku    "Pesässään munia hautova Silkkiuikku. Silkkiuikku on kuvattu Roihuvuoren rannassa Tammisaloa vastapäätä."
                         - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
Sillkkiuikku

28.5. Nokikana    "Pesässään munia hautova Nokikana. Nokikana on kuvattu Roihuvuoren rannassa Tammisaloa vastapäätä aivan yllä olevan Silkkiuikun pesän vierestä. Toisen vanhemmista hautoessa toinen uiskenteli lähistöllä pitäen vahtia. Kun paikalle erehtyi Sinisorsa, joka on Nokikanaa isompi, niin vahtija Nokikana hyökkäsi vesi pärskyen raivoisasti rääkyen sorsan kimppuun ja ajoi sorsan kauemmaksi. Kivahan niiden touhuja oli seurailla. Samalla rannalla sadan metrin matkalta laskin kolme Nokikanan pesää ja kaksi Silkkiuikun pesaa ja Kyhmyjoutsenen pesän"
                      - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
Nokikana
Toinen emo palaamassa vuorostaan hautomaan. Klikkaa kuvaa !

Nokikana

28.5. Kyhmyjoutsenen pesä.  "Kuva Joutsenen pesästä aivan lenkkipolun vieressä. Muutama päivä aikaisemmin pesässä oli vielä haudottu. Näin kertoivat toiset ohikulkijat. Eivät tienneet mitä oli tapahtunut."
                      - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
3.6.    "Joutsen pari on nähty onnellisina poikastensa kanssa. Yksi poikasista on tosin ilmeisesti kuollut tai jäänyt kuoriutumatta."
Joutsenen pesä

28.5. Kyhmyjoutsen    "Tämä Kyhmyjoutsen ei liity yllä olevaan pesään. Tämä yksilö uiskenteli kuvaushetkellä Laajasalon sillan vieressä omassa ylväässä yksinäisyydessään."
                      - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
Kyhmyjoutsen

26.5. Kottarainen    "No niin tuomaristo ...kele ! Tässä on Tuomaristolle se kuuluisa kävelevä Mustarastas eli siis KOTTARAINEN ! Joko nyt kelpaa ? Kottarainen on kuvattu Vantaalla Valimotien ja Äyritien risteyksessä, kun sattui osumaan fillarilenkillä silmään."
                         - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
  Vai jotta kävelevä Mustarastas. Eipä ole häävi "harakka". Tuomaristo kuitenkin hyväntahtoisesti hyväksyy Kottaraisen,
mutta vain pitkin hampain, koska tepastelemaan viritelty
Klikkaa tätä
klikkaa yläkuvaa, niin mustarastas lähtee kävelemään
Mustarastas ei oikeastaan aivan vastaa ROKin bongareiden tiukkoja vaatimuksia.
Kottarainen

26.5. Haapana    "Muutaman päivän kateissa.ollut Haapana uiskentelee jälleen Ankkalammella."
                         - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
Haapana

26.5. Naakka    "Naakat repimässä fillarisatulaa Malmintorilla"
            - Kaitsu kännykkäkamera
   Mainio tilannekuva, toteaa Tuomaristo. Aina on mieltä piristävää, kun fillaristeille tehdään pientä viatonta ja harmitonta jäynää. Tässä jäynää tekee Naakka, joka tunkee naamansa fillaristin paljon ajettuun satulaan, ja vieläpä karvaiseen sellaiseen. Onneksi olkoon Naakka. Naakka on täten todistettavasti viisas lintu. Kyllä nyt fillaristeja harmittaa !

Naakka

NYT on KESÄ !
25.5. Pääskynen.    "Pääskysiä on jo jonkin aikaa lennellyt silloin tällöin papukaijamerkkitaivaalla, mutta eipähän niitä vain ole jäänyt kameraan. Varma paikka Pääskysen bongaamiseen on kaunis ja lämmin päivä ja Tuomarinkylän Kartano ja sen eräs sivummassa kilpakoirien kenttää lähinnä oleva talli. Sanoisin, että kuvassa on Haarapääsky."
                         - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
  Kansansatu on viimein saatu päätökseen. ...Pääsksestä ei päivääkään. JiiPee toki bongasi pääskysen jo kuukausi sitten, mutta hänen pääskysensä hylättiin. Papukaijamerkki menee Jusalle.
  Kumman erilaisia nuo kasi pääskystä. Näyttäisi siltä, että tuo oikeanpuoleinen on uros ja vasenmanpoleinen on naaras. 
Pääskysiä

22.5.  Merilokki    "Vantaajoessa Vanhassa Kaupungissa Merilokkiravintola Koskenrannan sillalta kuvattu Merilokki. Aurinko paistoi kirkkaasti ja värit ovat siksi vaalean hailakat.
Nää lokit on ongelmallisia. Nimittain Selkälokki ja Merilokki on samannäköisiä. Merilokin jalat pitäis olla harmaan tai vaaleanpunaiset ja siipienkärjissä on isompi vaalea laikku. Merilokin siivenkärki on tylppä. Merilokki on isompi ja jykevämpi. Näillä perusteilla kuvassa on nuori Merilokki, joka on samalla Koskenrannan Kingi."
                         - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
  Tuomaristo on bongarin kanssa samaa mieltä. Kuvassa on Merilokki. Linnun koko ei kuvasta selviä, mutta kyllähän tuo aika jykevältä näyttää.
Merilokki

22.5. Kivitasku.    "Ajaessani KivitaskuKehä III:sta itään jossain Jumbbon paikkeilla, huomioni kiinnittyi oudon näköiseen "varpuseen". Päätin ihan vain varmuuden vuoksi ottaa siitä kuvan. Lintu käyttäytyi vähän niinkuin Västäräkki, mutta oli arka ja jotenkin oudon näköinen. Sain muutaman kuvan, mutta sitten se lensi pois. Himassa kuvaa suurennellessa, vasta selvisi lopullisesti, että kyseessä oli minulle aivan uusi lintu. Googlettamalla päädyin siihen, että lintu on Kivitasku."
                         - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
  Tuomaristo huomasi heti, että kuvassa on Kivitasku.
Kivitasku

22.5. Itä-Bulgarialainen Kanapöllö.  "Bongasin Itä-Bulgarialaisen Kanapöllön Ankkalammella, mutta kun yritin ottaa siitä kuvaa, joku lenkkeilijä pölähti paikalle pelästyttäen harvinaisen linnun."
                         - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
  Mainio kuva muuten, mutta koska kuvasta ei voi tunnistaa bongattua lintua, niin
HYLÄTTY !
BulgarialainenKanaPollo

22.5. Västäräkki.    "Vanhankaupunginlahdella piilokojun sisäänmenoaukon vieressä istuskeli Västäräkki."
                         - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
Västäräkki

22.5. KalatiiraKalatiira   "Kalatiira on bongattu lennosta ja muutenkin Vantaajoen suistossa. Tiiroja oli useita pareja ja ne kalastelivat ahkerasti. Kahvilan sillalta niitten touhuja oli mukava seurata. Linnut kaartelevat. joen yllä ja tarkkailevat vettä. Kun ne huomaavat kalan, ne syöksyvät mereen. Joskus tulee kala ja joskus ei. Kalatiirat ovat taitavia kalastajia.
                         - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
  Nätti lintu ja taitava kalastaja.
Kalatiir

22.5. Sinisorsa    "Sinisorsa naaras oli saanut poikasia. Pesue näytti pieneltä. Mitähän muille poikasille on käynyt. Pesue on kuvattu Vanhankaupungin lahdella piilokojusta."
                         - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
Sinisorsa pesue.

22.5. Nokikana "Piilokojulla kytätessä paikalle uiskenteli Nokikana"
                         - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix Vanhankaupunginlahti piilokoju
Nokikana

19.5. Haapana  "Olin istuskelemassa Ankkalammen vierellä ja katselin, kun Haapanapariskunta uikenteli. Silloin Juha sattui kulkemaan siitä ohitse.
 - Ootko huomannu ton Haapanan Ankkalammessa ? kysyin Juhalta.
Juha kääntyi laiskan kohteliaasti katsomaan.
 - Katos vaan. Niinpä onkin.
Näin Juha on todistettavasti bongannut Ankkalammen Haapanan ja alla on vielä sääntöjen edellyttämä valokuva Haapanasta."  - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
                         - Juha
  Mainiota, että olemme saaneet Juhastakin uuden innokkaan bongarin.
Haapana

19.5. Kottarainen   "Kottarainen bongattuna jossain Latokartanon ja Myllypuron rajamailla. Tunnistin linnun Kottaraiseksi siitä, kun se käveli kaatuneella puunrungolla, ennen kuin lensi tuohon oksalle istuskelemaan. Mustarastas kun hyppii tasajalkaa, eikä kävele."
                         - jusa Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
  
Jos lintu käveli, niin se on Kottarainen. Valitettavasti ROKin bongaussäännöt edellyttävät, että linnun pystyy tunnistamaan valokuvasta tai filmiltä. Oisit ottanut sen kävelyn filmille. Tuosta kuvasta on Tuomaristolle liian vaikeata päätellä onko kuvassa Mustarastas vai Kotttarainen.
HYLÄTTY !
Kottarainen

"Tuli käväistyä pikku lenkillä Kallahden niemessä aika navakassa ja viileähkössä tuulessa
sainpa silti muutaman foton napattua. Kuvista itse tunnistan Tiiran,joku Hanhi,  Meriharakka, taas joku Hanhi ja oisko Uikkuja ja Lokki.

Sitten tuolla kaisilikossa lirputteli joku pikkulintu harmi vaan kun en päässyt yhtään lähemmäksi, aika vaikea sano mikä siellä kaislan koressa keikkuu, mut ei sen väliä joku siellä laulaa viserteli"

Kuvat Visa, Samsung NX-11  50 - 200mm  Kallahti 15.5.15. Kamerassa oleva päivämäärä on sitten ihan vaan vähän pielessä eli kuvat on otettu 2015
    Mainioita kuvia, toteaa tuomaristo.
15.5. Kalatiira   "Kuvista itse tunnistan Tiiran..."
                       - Visa, Samsung NX-11  50 - 200mm  Kallahti 15.5.15
    Tuomaristo tuomitsee linnun Kalatiiraksi.
Kalatiira
15.5. Valkoposkihanhi. "...joku Hanhi..."
                       - Visa, Samsung NX-11  50 - 200mm  Kallahti 15.5.15
    Hanhenpaskaan astuneena, Tuomaristo ei näe tässä linnussa mitaan hyvää. Itse kuva on toki loistava. Valon ja kohteen kulma on ihanteellinen. Ihanaa vihreää ruohoa ja meri leikkii läpikuultavana valon ja laineiden kera ja sitten siinä keskellä on itse pääartisti Valkoposkipaskantaja. 

Valkoposkihanhi
15.5. Meriharakka    "...Meriharakka..."
                       - Visa, Samsung NX-11  50 - 200mm  Kallahti 15.5.15
    Veikea lintu tottatosiaan. Lintua katsellessa tulee väistämättä mieleen, että vaikka Aku Ankka onkin Ankka, niin ehkä sittenkin joku Akun isoäideistä on saattanut aikoinaan "haksahtaa" meriharakkaan. Yhtäläisyyksiä nimittäin löytyy. Turha tämmöisiä juoruja on kummiskin levitellä, joten pidetään tämä ihan vain meidän keskeisenä salaisuutena. 
Meriharakka
15.5. Silkkiuikku ja Naurulokki. "...oisko Uikkuja ja Lokki."
                       - Visa, Samsung NX-11  50 - 200mm  Kallahti 15.5.15
Silkkiuikkuja ja Naurulokki
15.5. Kanadanhanhi. Kanadanhanhi"...taas joku Hanhi..."
                       - Visa, Samsung NX-11  50 - 200mm  Kallahti 15.5.15
  Juupa juu, kuvassa on Kanadnhanhi. Se on lähes saman näköinen kuin Valkoposkihanhi. Ehkä hieman isompi, mutta ihan saman tapainen. Parhaiten ne erottaa päästä. Kanadan hanhella on musta otsa, kuntaas Valkoposkipaskantajalla on valkoinen otsa. Pieni ero, mutta kun linnut on nin isoja, niin kyllä sen oppii ja sitten linnut on helppo tunnistaa ja erottaa toisistaan.
Kanadanhanhi
15.5. Lirputtelija.    "Sitten tuolla kaisilikossa lirputteli joku pikkulintu harmi vaan kun en päässyt yhtään lähemmäksi, aika vaikea sano mikä siellä kaislan koressa keikkuu, mut ei sen väliä joku siellä laulaa viserteli."
                       - Visa, Samsung NX-11  50 - 200mm  Kallahti 15.5.15
  Tuomaristolla ei valitettavasti riitä asiantuntemus tunnistamaan tätä lintua. Ekaks se näytti talitiaiselta, mutta tuskinpa se Talitiainen on. Voisko se olla Ruokokerttunen ? Jos joku tunnistaa linnun, niin NEUVOKAA ! Toistaisesksi tuomariston päätös on tyly: HYLÄTTY !
26.5.  Oiskohan tuo Pajusirkku ?
Sirpsi

14.5. Satakieli.  "Satakieli luritteli jälleen jossain korvan vieressä kovaan ääneen, mutta tyypillisesti lintua ei näkynyt missään. Kamera, kun sattui olemaan mukana, niin piti oikein kytätä ja yrittää napsaista viimeinkin kuva satakielestä. Valokuva ei tyypillisesti onnistunut, mutta videolle sain vilmiä, joten eiköhän "puusilmä tuomari" tällä kertaa tunnista linnun."
                            - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix Siltamäki
Satakieli
Klikkaa kuvaa niin pääset kuuntelamaan Satakielen laulua
Satakieli on helppo tunnistaa laulun perusteella. Tuosta alla olevasta valokuvasta tunnistaminen onkin sitten jo hankalampaa. Satakieli laulaa kauniisti, mutta on muuten vaatimattoman näköinen lintu, jollaisia on metsät täynnä.


11.5. Haapana.  "Katelin pitkään HaapanaAnkkalampea ja siinä uiskentelevia sorsia, mutta sitten jokin niissä sorsissa pisti silmään. Ehkä se oli se, etteivät ne tulleet rantaan kerjäämään pullanmuruja. Joka tapauksessa näpsäsin niistä varmuuden vuoksi valokuvan ja siinähän se oli HAAPANA."
                            - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
  
Tarkistuslaskelmat osoittavat, että ainakin Andy on bongannut aikaisemmin Haapanan. Tämä ei siis ole uusi lintu ROKille, vaikka se onkin uusi lintu Jusalle. Onnea bongarille. Samalla se on ROKin historian ensimmäinen Siltamäessä bongattu Haapana. Hienoa, että olemme saaneet armaalle kotiseudullemme vieraaksemme näin arvovaltaista ja hyviin höyheniin pukeutunutta väkeä.
Haapana

09.05. Lintu ?  "Tämmösen bongasin Ostarin takaa "riulta" Jousimiehentien ja Leikkipuiston välistä. Ekaks luulin, että se on Varpunen...?"
                         - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
   Tuomaristo on ihmeissään. Eihän toi Varpunenkaan ole. Varpusilla on musta kaulalappu... vai olisko naarasvarpunen... Ei se ole naarasvarpunen. AA...PUU..VA ! Tunnistaako joku ?
Koska lintua ei pysty kuvasta tunnistamaan, niin ROKin sääntöjen mukaan "lintu" on HYLÄTTY !

Lintu

8.5. Pääskynen    "Pääskysii. Nääs"Pääskysii
                 - JP Lähetetty iPhonesta
    Tuomaristo ei valitettavasti silti nää kuvassa Pääskysiä, vaikka kuinka yrittäisi puusilmillään epätoivoisesti tihrustaa. Tuomaristoa on toki haukuttu aikaisemminkin pullosilmäksi, mutta kun ei nää, niin sitten ei nää. Täten "Pääskyset" on HYLÄTTY ! Papukaijamerkki jää näin valitettavasti vielä tällä kertaa saamatta.
  Bongauskisan kannalta kisa on jännittävä, koska tiettävästi Suomessa jo lentelee joitain Pääskysiä.4.5. Kesykyyhky  "Pulu on bongattu Malmilla Kotinummentien junaratasillan pohjoispuolella."
                            - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
Pulu

30.4. Kiuru  "Kiuru kuvattune Siltamäen Liikuntapuiston läheisen kasvimaan vierestä."
                   - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
  Kuu kiurusta kesään... Bongarin kannalta valitettavasti Västäräkkikin on jo bongattu, joten myöhässä ollaan, eikä tästä siis tule Papukaijamerkkiä.
Kiuru

25.4. Västäräkki.  "Västäräkki onVästäräkki kuvattu Siltamäen ostarilla sen jonkun hartauspaikan rappusilla. Kuvista päätellen herra tai rouva Västäräkki oli juuri ollut röökitauolla rappusilla."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
  Kappas vaan, Jusakin on vihdoin löytänyt Västäräkin. Kiitos vaan tästäkin vähäsen, toteaa Tuomaristo hauskasti bongari-huumoria viljellen.
Västäräkki

22.4. Talitiainen.  "Bongasin Longinojan Titityyvarrelta savolaisen Talitiaisen. Tunnistin sen murteesta. Se lauloi "titityy". Olipa oikein mukava yllätys ja toi mieleen lapsuusmuistoja jolloin vielä kaikki Talitiaiset minun muistojeni mukaan lauloivat "titityy", eikä latteasti "tityy", niin kuin nykyään on yleistä."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix

20.4. Varpunen.  "Kato Jusa Varpunen.", tokaisi Kaius Rubiinin terassilla. "Mene ottamaan kuva, niin mä saan suoritettua ROKin kansalaisvelvollisuuden." Jusa sattui juuri silloin olemaan menossa kauppaan ja kun hänellä oli kamerakin mukana, niin siispä vaan sihtailemaan ja ottamaan kuvaa todisteeksi Kaiuksen bongaamasta Varpusesta. "No näitkö sä edes sitä lintua ?", tivasi Jusa. "Joo, ja olin itse paikallakin, vaikkakaan en välttämättä ehkä ihan läsnä.", kuului autenttinen vastaus.
                           - Kaius (Jusa) Olympus D-755 digipokkari 16 mpix, Kavaljeerin räystään alus, Siltamäki
   Jaahas tässä ovat pojjaat taas säätäneet. Tuomaristo joutuu suureksi harmikseen hyväksymään tämän kuvan, koska ROKin bongaussääntöjä ei rikottu. Varpusparvi on asiallisesti bongattu ja siitä on todisteena tunnistettava valokuva.
  Erityiskiitos Kaiukselle helposti tunnistettavasta kuvasta. Tuomaristo ottaakin täten Kaiuksen lempparibongaajakseen.

Varpusia

Västäräkistä vähäsen19.4. Västäräkki papukaijamerkki "Västäräkistä vähäsen. Ennätinkö saada  jo toisen p-merkin..?"
    - jp
Selvä tapaus. Kevätlorun lintu ja Västäräkin ensimmäinen bongaus tänä vuonna. Papukaijamerkki on ansaittu.
Tuomaristo ja ROK onnittelee bongaajaa.  

Pääskynen on vielä bongaamatta. Lisäksi vuoden ensimmäisestä ROKille kokonaan uudesta linnusta on luvassa Papukaijamerkki.
Västäräkki

19.4. FasaaniFasaanineiti  " Fasaanineiti on kuvattu Siltamäessä Pohjantähdentien ja Pohjäntähdenkujan risteyksessä ROKin polkupyörälenkillä "lennosta" käsivaralla yhdellä kädellä silmät kiinni kuvattuna."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
  Ja minä kun ehdin jo kehua, että Jusa ottaa tunnistettavia kuvia. Onneksi tuomariston photoshoppaustaidot eivät ole ruosteessa ja niinpä tuosta alakuvasta on saatu taiottua tunnistettava ruskea kana, jonka tuomaristo hyvää hyvyyttään tuomitsee Fasaaniksi. Seksikäshän tuo tipu on, mutta ei siitä silti heru papukaijamerkkiä.

Fasaanineiti

17.4. Valkoposkihanhi  "Valkoposkipaskantaja Töölönlahden rannalla. Hesarilta päin kuvattuna"
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
Valkoposkihanhi

14.4. Varpunen "Varpunen istuskeli ostarilla Kavaljeerin pääoven päällä tarkkailemassa Rubiinin terassilla istuskelevia nisäkkäitä. Viime vuonna tämän saman varpusen bongasi Kaius. Harmi, ettei Kaius ollut tänään kuvaushetkellä terassilla."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
Varpunen

14.4. Mustarastas  "Mustarastas bongattuna Jousimiehentien varrelta ostarin vierestä."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
Mustarastasta ja Kottaraista on vaikea erottaa toisistaan. Kyllä tämä tuomaristonkin mielestä Mustarastaalta näyttää. Pään ja vartalon muoto, sekä pitkähkö pyrstö tukevat olettamusta , että kuvassa on Mustarastas.

Mustarastas

14.4. Sinitiainen "Sinitiainen tutkii Kalainpolulla viimevuotista Kottaraisen pesää. Toissavuonna kolossa asui kolon alkuperäinen asukas ja kolon tehnut Käpytikka. Saa nähdä kuinka Sinitiaisen käy. Kolo on ilmiselvästi sille liian iso. Paikalla kun on kuulemmä käynyt myös kottarainen tutkimassa asuntoa. Minä en itse kylläkään ole Kottaraisia vielä tänä keväänä nähnyt."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
Sinitiainen

13.4. Räkättirastas "Räksä on kuvattu Ankkalammen vierestä Kaksostenpolun talojen edestä. Räkätti ihaili keväisiä sinisiä kukkia. Mitä lie sitten olleetkin, mutta nättejä ne ainakin olivat. Räkättejä on nyt ihan älyttömästi Siltamäen seuduilla. Kulkeekohan Siltamäen läpi joku Räkättirastaitten muuttoreitti pohjoiseen."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
Räkättirastas

10.4. Peippo "Kuvassa Peippo Siltamäen alaasteen vieressä Kalainpolun alussa. Meillä oli näköjään täpärä kisa JiiPeen kanssa, kumpi saa papukaijamerkin Peiposta. JiiPee voitti sen "vääryydellä ja viekkaudella" videollaan, mutta ei siinä mitään vielä ovat lorun linnuista Västäräkki ja varsinkin Pääskynen jäljellä. Muistutettakoon että minä olen bongannut tähän mennessä joka vuosi ROKin ekan Pääskysen."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
  Joo Peippo se on. Tätäkin kuvaa jouduttiin pikkuisen vaalentamaan ja värikylläisyyttä säätämään, jotta värit erottuisivat kunnolla. Peippohan sieltä sitten ilmestyi. Nämä suoraan altapäin kuvatut kuvat ovat ylväitä, mutta niistä on usein vaikea tunnistaa lintua. Jos vain mahdollista, niin koettakaa saada useampia kuvia linnusta eri kulmista. Tässä tapauksessa tuomaristokin tunnistaa linnun.
  Jiipeen bongaus oli sääntöjen mukainen, koska videolta linnun pystyi tunnistamaan. Onnea kuitenkin sen Västäräkin kanssa kaikille kilpailijoille tasapuolisesti.
Peippo

9.4. Kurki  "Seppälänsaari Lohja 9.4. klo 9:30"
       - Satu
  Taas on paha tuomaristolle tuomttavaksi ! Kuvassa on kuitenkin selvästi iso lintu, joka lentää aurassa. Aurassa lentäviä lintuja ovat useat vesilinnut, haikarat ja tietenkin kurjet. Osasuurennos, joka on toki surkea, paljastaa, että linnulla on pitkä kaula ja pitkät jalat. Vesilinnut tippuu veks, koska niillä on onnettoman lyhyet räpylätöppöset. Joku haikara se kai vois olla, mutta onko Suomessa tai edes Lohjalla noin paljon haikaroita ?Kurkiaura
 - Aaarhh, googlettaminen paljastaa, että harmaahaikaroita on Suomessa n.tuhat paria ja kanta kasvaa.
Lennossa kurjen ja haikaran erottaa siitä, että haikara lentää kaula mutkalla ja kurki lentää kaula suorana. Voiskohan tuosta suttusesta suurennoksesta päätellä, että kuvan lintu lentää kaula suorana. Kuvan mustetahrat on kaikki samaa lintulajia(,koska ovat samassa aurassa), joten eiköhän noista voi hyvällä tahdolla päätellä, että linnulla on pitkä suora kaula. Perusteluina mainittakoon, että auran muodosta päätellen lentosuunta on oikealta vasemmalle ja linnut lentää reittilentoa aina pää edellä. 
Tuomariston tieteellinen ratkaisu on, että kuvassa on tietenkin Kurkiaura !
Tuomaristo ottaa mielellään vastaan perusteltuja sekä perustelemattomia mielipiteitä niin päätöstä vastaan kuin päätöksen puolestakin.
 - Voi hitsin pimpula. Tuomaristolla menee hermot teidän bongarien kanssa. Ainoa viisas, joka lähettelee, edes lähes tunnistettavia kuvia on Jusa, eikä sekään ole kovin viisas.

Kurkiaura

9.4. Telkkä  "Telkkä pariskunta Keravajoessa."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
Telkkiä
TelkkäurosTelkkänaaras

9.4. Käpytikka  "Käpytikan olin jo bongannut aikaisemmin, mutta nyt sain niin hyviä kuvia, että en malttanut olla lähettämättä. Tämäkin tikka on bongattu Siltamäessä. Tällä kertaa tikka löytyi Peltokyläntien koirapuiston takaisesta metsästä. Se on hyvä bongauspaikka muutenkin."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
KäpytikkaKäpytikkaKäpytikka

6.4. Telkkä    "Parit lintukuvat napsastu tossa kävelylenkillä Vantskilla, vai Keravan joella ihan sama. Kuvissa Naakkoi, Sorsia, puu, onks toi telkkäpariskunta. Kuvat otti PäiviV Samsung ST-72 pokkarilla Vantaanjoen varrella joskus huhtikuussa."
        
- PäiviV Samsung ST-72 pokkari
    Joo Telkkiä ovat. Kuvan propertiesta näki, että se oli otettu 6.4. Olettaen tietysti, että kameran kello ja päivyri oli oikeassa ajassa.
Telkkä pariskunta

Seuraavana alla on joukko 4.4. otettuja kuvia, jotka on napattu kamerakännykällä. Tässä on siis oiva esimerkki siitä, että se on enempi kuvaajasta kiinni, kuin kalustosta saako linnuista valokuvia.
ROKilaiset kännykkäkameran haltijat: Ottakaa lintukuvia niillä kännyköillänne ja digipokkareillanne.

Peippo4.4. Peippo
                          - JiiPee iPhone
Tämä bongari saa tuomariston  hermoromahduksen partaalle. Tuomaristo ei millään löydä videolta peippoa, vaikka kuinka tiirailisi.
ROKin bongaussääntöjen mukaan lintu pitää pystyä tunnistamaan kuvasta. Myös video hyväksytään todisteeksi. Tällä videolla kuuluu selvästi peipon laulu, joten videolta tunnistaa papukaijamerkkipeipon. Vaikka tuomaristo ei Peippoa näekkään, niin k
uvassa jossakin ilmeisesti tosiaankin on peippo tai sitten kuvaaja on yhtä sokea kuin tuomaristokin.
Peippo kuuluu niihin keväisen kansanlorun lintuihin, joista tuomaristo on luvannut papukaijamerkin.
Onneksi olkoon JiiPee !
  Kuu Kiurusta kesään
  Puoli kuuta Peipposesta 
  Västäräkistä vähäsen
  Pääskysestä ei päivääkään
Seuraavaksi jäämme jännityksellä odottamaan kuka bongaa ekan västäräkin.

4.4. TilhiTilhejä
                          - JiiPee iPhone
Vieressä on osasuurennus alla olevasta alkuperäisestä kännykkäkamerakuvasta. Kuvaa on siis suurennetttu, vaalennettu ja kontrastia säädetty ym.
Lopputuloksena on lopulta kaksi tilheä. Tunnistaminen on silti vaikeaa, mutta kyllä nuo on silti pakko hyväksyä.
Töyhtö päässä ja sopivia laikkuja naamassa. Pyrstön päässä ei näy keltasta raitaa, mutta se johtunee kuvakulmasta.
Tilhejä

Lipputangon nuppi4.4. Pikkutikka
                          - JiiPee iPhone
Jahas. Tuosta alakuvastako se "Tikka" pitäisi tunnistaa. Onneksi zoomaus on keksitty, mutta eihän sekään aina auta, kun silloin kuvan tarkkuus heikkenee. Jos kuvassa on tikka, niin vasemman puoleisesta suurennoksesta päätellen, kuvassa on joko käpytikka, pikkutikka tai valkoselkätikka. Jos kyseessä olisi Valkoselkätikka, niin Siltamäki pitäisi rauhoittaa ja purkaa ja Rubiinin tilalle pitäisi istuttaa kelohonka, tervaleppä ja korpikuusi. Sen korpikuusen kannon alla olisi Mörrimöykyn pesä. Onneksi ne Rubbanan peikot ne piilossa pyysyy kirkkaalla päivän vaalolla. Tiu Tau Tiu Tau tilitali Tikka...jne... Täten tuli siis todistettua, että kuvassa on tosiaankin Tikka, mutta ei siis Valkoselkätikka.
  Käpytikka vai Pikkutikka ?
Urheasti kamerakännykkää käyttäen ja puutteellisesta päivänvalosta johtuen, punaisia laikkuja ei erotu. Silti niitä voi siellä olla, mutta nyt pitää pärjätä ilman niitä. Käpytikalla on pitkulainen
valkoinen laikku siivessä. Sellainenhan tuolla näkyy, mutta kun se ei tästäMustapekka kuvakulmasta näyttäisi olevan ihan kohdallaan, eikä se laikku ole ihan oikean muotoinenkaan.
Pikkutikalla on selkä täynnä valkoisia skraadeja, mutta yläselässä on sellainen paksumpi valkoinen skraadi. Lisäksi vartalon muoto viittaisi enempi pikkutikkaan kuin käpytikkaan. Sitten vielä toi puu, johon koloa ollaan nakertamassa. Jos kyseessä ei ole muslimitemppelin minareetti, niin sitten kuvassa on supisuomalainen uljas ja perinteinen lipputangonnuppi. Jos ja kun kyseessä on lipputanko, niin nupin ja vieressä olevan kuusen havunneulasten perusteella mittakaavaan suhteuttaen tuomaristo tuomitsee, kaikessa viisaudessaan, linnun Pikkutikaksi.
Lisäksi aiheettomasta Valkoselkätikka-hälytyksestä ja pakokauhun lietsomisesta myönnetään Mustapekkakortti.
Käpytikka

4.4. Sepelkyyhky 
                          - JiiPee iPhone
  Selvä tapaus. Kuvassa on tosiaankin vanha ja ruma Sepelkyyhky. Jos lintu olisi nuori ja solakka, niin sitä olisi vaikeampi erottaa muista kyyhkyistä.

Sepelkyyhky

4.4. Viherpeippo äpylipuussa.
                          - JiiPee iPhone
  Kuvassa saattaisi tosiaankin olla joku lintu. Jos kuvassa tosiaankin on lintu niin se näyttäisi istuskelevan omenapuussa. Lintu voisi tosiaankin olla viherpeippo, mutta äpylipuu on hylätty. Huhtikuussa kun ei omenat ole vielä noin punaposkisia.
Viherpeiposta vielä. Keväisin valo on heikko ja kuvakin on kunniakkaasti otettu kamerakännykällä. Kuva on huono, mutta kyllä kai se viherpeippo on tuostakin tunnistettavissa. Aivan kuten Visan viherpeippo, niin tässäkin on kyseessä tukevarakenteinen vahvanokkainen siemensyöjä. Linnun väriä ei erota, mutta siiven alaosassa näkyy viherpeipolle tyypillinen vaalea raita. Pakko kai se on uskoa. Viherpeippo se on.

Viherpeippo äpylipuussa

4.4.  Ruikuli
                          - JiiPee iPhone
Tämänpäiväisten kännykkäkuvien ottaja on jännittänyt, että mitenkähän hänen kuviensa käy tuomariston käsittelyssä. Tuomaristo sai kyllä totta totisesti harmaita hiuksia, mutta kuvaajaa on silti kohdeltu silkkihansikkain. Oheisen kuvan perusteella, kuvaaja toisaalta on tyhjentänyt omia paineitaan pusikossa. Pusikko ei tosin näytä vielä pusikolta, koska vielä ei ole lehtiä puissa, mutta näinhän kuvan teatraalisuus korostuu ja näin saimme oikean taidepläjäyksen ROKin bongaussivustolle. Kiasma Ruikuli on HYLÄTTY !
Vinkkinä kaikille taiteen ystäville ja Kiasma faneille, klikkaa kuvaa hiiren väärällä näppylällä ja valitse näytä kuva. (näinhän voit tiirailla kaikkia muitakin kuvia)
ruikuli

1.4. Sepelkyyhky  "Sepelkyyhky kuvattuna Siltamäessa Sillanpirttiä vastapäätä Siltakyläntien varrella."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
Sepelkyyhky

1.4. Kalalokki ja Pikkulokki  "Kuva näpsäisty Siltakyläntien ja Pallomäentien risteyksessä. Kalalokki ja Pikkulokki istuskeli sovussa rinnakkain lampun päällä Toi keskellä perse pystyssä oleva lintu on ehkä Riekko"
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
  Riekko on hylätty, mutta Kalalokki ja Pikkulokki on ihan jees.
Kalalokki ja Pikkulokki

19.3.  Naakka    "Parit lintukuvat napsastu tossa kävelylenkillä Vantskilla, vai Keravan joella ihan sama. Kuvissa Naakkoi."
              - PäiviV Samsung ST-72 pokkari
Naakkoja

19.3. Puu.."En tiedä miks hemmetissä oon kuvannu puuta, ehkä siellä oli lintu vaan ei oo enää ?"
              - PäiviV Samsung ST-72 pokkari
   
Tuomaristo, joka ei myöskään ole puuasiantuntija ei tunnista puuta varmuudella, kävyistä päätellen kuvassa voisi hyvinkin olla Mänty. Noh, sillä ei ole väliä, koska tässä kisassa yritetään bongata lintuja.
    Valitettavasti kuvan lintu ei ole enään kuvassa. Bongari tietenkin väittää, että oksalla istuskeli Strutsi, mutta koska siitä ei ole minkäänlaisia todisteita, niin tämä bongaus on HYLÄTTY !

Puu

19.3. Viherpeippo  "Keltainen lirputtelija on kuvattu ostarin takana olisko Kaksostenpolulla Ei kyllä mitään käsitystä mikä lintu on"
                        - Visa, Olympus vr 340
    Onpas taas lähetetty hankalia lintukuvia tuomaristolle. Ankaran googlaamisen jälkeen tuomaristo päätyy siihen, että kuvassa on Viherpeippo. Perusteluina voitais esittää, että linnulla on harmaa pää, jossa on mustat silmänympärykset. Voimakas siemensyöjän nokka ja muutenkin stydi talvehtijan ruumiinrakenne. Olkapäällä siiven tyvessä on vaalea laikku. Kellanvihreä väri vaihtuu loivasti harmaaksi kylkiä kohti. Kuvassa lintu näyttää keltaisemmalta, kuin se oikeasti onkaan, johtuen kuvakulmasta ja rintaan paistavasta auringonvalosta.
    Mukava
kuva Viherpeiposta, tosin kaukaa otettu, joka useimmiten lymyilee pusikoissa katseilta jemmassa, mutta minkäs teet, kun puut ovat vielä lehdettömiä. Hienointa on se, että lintu on siltamäkeläisiä.
Viherpeippo

Harmaalokki19.3. Harmaalokki   "Lokista nappasin kuvan laivalla 17.3, onko tuo nyt sit merilokki. Iso se joka tapauksessa oli."
                        - Visa, Olympus vr 340
    Taas on vaikea kuva. Kuka lie "viisas" keksiny, että lokkeja olis eri lajeja, kun ne on kaikki saman näköisiä. Tämä yksilö näyttäisi olevan vielä nuori yksilö, koska sillä on vielä tuota nuorisotäplitystä hieman jäljellä. Merilokki se ei ole, koska merilokilla on musta selkä, ihan niin kuin selkälokilla. Kuvassa on joko Kalalokki tai Harmaalokki.
 - Aaargh !
  Suuri koko viitaisi Harmaalokkiin, mutta kuvasta ei kokoa näe. Nokassa näyttäisi olevan täplä, joten eiköhän se sitten ole Harmaalokki.

  Vinkki: Kuten aina, kuvia voi suurentaa Näpsäyttämällä kuvaa hiiren väärällä näppylällä ja valitsemalla 'Näytä kuva'.
Lokki

19.3.  Varis.    "Varis on myös laivalta liekkö ollut odottelermassa baarin aukeamista. Tuli tehtyä tunnelmaristeily Matti Eskon tahtiin."
                        - Visa, Olympus vr 340
Varis

Käpytikka18.3. Käpytikka  "Bongasin Käpytikan Kauriinpuistossa. Ensimmäiseksi kuulin tikan nakutusta, mutta tikkaa ei näkynyt missään. Jouduin etsiskelemään turhaan useita minuutteja, ennen kuin uusi nakutus paljasti sen. Tikka löytyi Kalainpolun mäestä isosta ikivanhasta koivusta.  Isopahkainen Koivu kasvoi mäessä talon kulmalla lähes pihassa. Tämä tikka on varmaankin niiden tikkojen jälkeläinen, jotka pesivät saman talon toisessa päässä toissakesänä.
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
Vinkki: Kuten aina, kuvia voi suurentaa Näpsäyttämällä kuvaa hiiren väärällä näppylällä ja valitsemalla 'Näytä kuva'.
Käpytikka

18.3. Naakka  "Naakka tepasteli Siltamäessä Peltokyläntien pysäkin vieresä pellolla."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
Naakka

Näätä 3.3.  "Jos ruvettais tän tyyppisiä "lintu+nisäkäs" -kuvia bongaamaan, ni ei tartteis Sun alvariinsa nettiin niitä päivitellä, ehkä...? http://www.iltalehti.fi/fiidifi/2015030319291478_fd.shtml  "
         - JiiPee
    -Kerrassaan mainio kuva Näädästä. Tämä kuvä selvittää vihdoin, luonontieteilijöitä kauan askarruttaneen asian, eli miten on syntynyt sellainen karvainen lintu, jota kutsutaan arkikielessä liito-oravaksi. Vaikka kuva onkin kuulemma aito, niin tuomaristo ei silti voi valitettavasti hyväksyä bongausta, koska Näätä ei ole Suomessa asuva luonnonvarainen lintu. HYLÄTTY ! 
Vihertikka

1.3. Sinisorsa    "Parit lintukuvat napsastu tossa kävelylenkillä vantskilla, vai keravan joella ihan sama. Kuvissa Naakkoi, Sorsia."
              - PäiviV Samsung ST-72 pokkari
Sinisorsia

14.2.  Sinisorsa    "ROK Bikersin pyöräilylenkillä törmäsimme Longinojalla pullasorsaparveen. Näyttivät voivan pulskasti. Eiköhän se niitäkin ala jo kevätaurinko lämmittää. Pitivät jo vienoa mekkalaakin ja pulikoivat innokkaasti. Linnut bongasivat Jusan lisäksi Sirpa, Kaitsu ja jopa Fillari-Mikko, joka jäi viimevuoden bongausmestaruuskisassa viimeiseksi."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix
Sinisorsa

"Thaimaan linnut lähetän myöhemmin julkaistavaksi world (maailma)-osastoon, enkä word (sana)-osastoon, kuten arvoisa tuomaristo virheellisesti sivuille kirjoittaa.
Pyydän myös ystävällisesti huomioimaan, että pikkuvarpustani ei ole lisätty viime vuoden tilastoihin. Lintuja oli siis 56.
Vittuilun lisäksi oli toinenkin asia. Voit julkaista lasin takaa kuvaamani hai-videon! Se vie 46 Mt tilaa sähköpostista, joten en voi lähettää sitä, mutta kokeile imuroida se facebook-sivuiltani! Kuvatekstit voi myös laittaa sellaisenaan."
   - Kuvaus: Andy 8.1.2015 Panwa Cape, Phuket, Thaimaa, Samsung WB650

  Bongauskausi 2015 on alkanut. Vuoden ensimmäinen bongattu lintu oli Jusan bongaama Harakka. Hieno bongaus, mutta Harakasta ei ihan saa Papukaijamerkkiä. Papukaijamerkin saa ensimmäisestä ROKille uudesta bongauksesta. Lista ROKille jo bongatuista linnuista löytyy täältä. Valitse taulukon vasemmasta alakulmasta Elikset ja siinä on se lista 'Kaikki ROKin linnut'.
  Lisäksi papukaijamerkki on luvassa keväisestä, kaikille tutusta lintulorun kunkin lintulajin ekasta bongauksesta v. 2015.
Kuu Kiurusta kesään.
Puoli kuuta Peipposesta
Västäräkistä vähäsen
Pääskysestä ei päivääkään.
Mustapekkakortti on luvassa jotensakin veikeästä bongauksesta jne.

5.1. Harakka   "Sattui olemaan aurinkoinen päivä, joten läksin ajankuluksi bongailemaan. Nyt sen piti olla helppoa, kun näin vuoden alussa kaikki lintulajit kelpasivat. Bongailua haittasi hirmupakkanen. Kylmää oli ainakin -15°C. Ekaks tuli vastaan kaksi puussa kököttävää harakkaa."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix Siltamäki. Lähellä Peltokylän Koirapuistoa.
Harakka20150105

5.1.Varis    "Seuraavaksi törmäsin variksiin. Kymmenkunta varista ja samanverran harakoita piti mekkalaa Peltokylän metsikössä. Yritin tiirailla syytä mekkalaan. Josko siellä vaikka olisi häiriön aiheuttajana vaikkapa huuhkaja tai pöllö. Ei ollut tai en ainakaan löytänyt mitään tähdellistä rääkyttävää. Ehkä ne rääky toinen toisilleen."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix Siltamäki. Lähellä Peltokylän Koirapuistoa.
Varis20150105

5.1.Sinitiainen    "Käppäilin Peltokyläntien yli ja saavuin urheilukenttien kautta ja ostarin ohi Riimusauvantien koirapuistoon. Aivan koirapuiston vieressä on muutaman puun metsikkö, jossa sijaitsee lintujen ruokintapaikka. Se on talvisin yksi Siltamäen parhaista bongauspikoista. Sinitiainenhan se siellä nokki läskiä."
                        - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix Siltamäki. Lähellä Riimusauvantien kääntöpaikkaa.
Sinitiainen20150105

5.1. Keltasirkku   "Samassa lintujen syöttöpaikassa lymyili myös tämä Keltasirkku. Lisäksi tunnistin ruokintapaikalta varmasti ainakin Talitiaisen, Viherpeipon ja Mustarastaan. Todennäköisiä olivat Varpunen ja/tai Pikkuvarpunen ja ehkä Kuusitiainenkin. Yleensä tunnistan linnut varmasti vasta kuvista, kun zoomailen niitä tietokoneella ja vertailen kuvia googlekuviin. Nyt kävi vaan niin, että kun kello oli jo melkein kaksi, niin aurinko oli jo laskenut kumpujen taakse, eikä valo riittänyt tällä paikalla tarkkoihin kaukaa otettuihin kuviin."
                        - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix Siltamäki. Lähellä Riimusauvantien kääntöpaikkaa.
Keltasirkku20150105

Taulukko ROKille bongatuista linnuista.
J
os taulukosta löytyy asiavirheitä, niin ilmoita ihmeessä. Huomaa, että taulukosta löytyy myös erilliset taulukot vuosille 2013 ja 2014.
Tarkista ainakin omat bongauksesi ja ilmoita virheistä.

Katso bongaussäännot ja jännittävä -pistetilanne >>>

Bongaukset 1.1. - 31.3.2014 >>>
Bongaukset Huhtikuussa 2014>>>
Bongaukset Toukokussa 2014>>>
Bongaukset Kesäkuussa 2014>>>
Bongaukset Heinäkuussa 2014>>>
Bongaukset Elokuussa 2014>>>

2013
Katso 07-12 2013 bongatut linnut !
Katso kesäkuussa 2013 bongatut linnut !
Katso toukokuussa 2013 bongatut linnut !

Pistetilanne 2014
Lopputulokset 2013
Rubiini
'
Ravintola
                    Troikka

Vaasan

hoitolaitos

kampaamo

Kavaljeeri


ajatteletko samaa
on-linepikkuPusu

kaputruoko