© 2014 Rubiinin olutklubi   Päivitetty 30.4.2014
TAULUKOT
Säännöt 2014
Pistetilanteet 2014
Lopputulokset 2013
Bongaus 2013
Rubiinin OlutKlubi
1-4.2013
05.2013
06.2013
07-12.2013
1-3.2014 ROKin Bongaus 04.2014 05.2014
06.2014
07.2014
08.2014
09-12.2014
Rubiini-Iibis
Suomen Lintuatlas
LuontoPortti/Linnut
Suomen linnut Wikpedia
Bongariliitto
Lintutilanne 25.3.201428.4. Harmaalokki    "On se kumma, kun tuomaristo väittää harmaalokkiani kalalokiksi, vaikka asiantuntijani on toisin todistanut…  Ei se mitään, harmaalokkihan mulla jo on, mutta kun pitää saada hyvistä kuvista oikeat lintujen nimet, joten lähetän uudet harmaalokit, jotka nekin on ammattilaisen taholta tunnistettu. Tuomaristo on itse kalalokin näköinen!"
                                     - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 22.4. Hietaniemi, Helsinki
    Onks nää sitten muka Harmaalokkeja ? Pitikö taas valita tarkoituksella sellainen kuva, josta ei helpommat tuntomerkit erotu ? Ehkä nämä onkin oikeestikkin Kalalokkia stydimpiä Harmaalokkeja, varsinkin kun Andya viisaampi todistaja niin väittää.
    Kuva on muutenkin törkeä parittelukuva. Suorastaan pornoa.
 - HYI ! sanoo tuomaristo ja paheksuu raskaasti tällaista pahennusta herättävää riettautta.

Harmaalokkipari

Mustapekka28.4. Kattohaikara    Haikara"Pakko laajentaa reviiriäni ulkomaille, kun kotimaan bongauksissa kilpailijat jää kauaksi taakse...   Tässä kuvasarjassa kattohaikara syö kyykäärmeen. Vaikka itse sanonkin, niin en varmaan enää koskaan tule saamaan näin hyviä kuvia. Tästä on vaikea panna paremmaksi…  Jopa oikeat lintubongarit ihastelivat näitä kuvia Tallinnan laivalla, ja pyysivät lähettämään sähköpostiinsa…."
                      - Andy, Kamera: Samsung WB650, 15 x optisella zoomilla, 25.4.2014 Paldinski, Viro
    Hienoja kuvia tosiaankin. Taistelua elämästä ja kuolemasta. On siinä Haikaralla pokkaa tai nokkaa. Se vaan popsii tuosta vaan myrkyllisen Kyykäärmeen elävänltä. Tuomariston täytyy myöntää, ettei uskaltaisi itsekään. Valitettavasti ROKin Bongarit eivät myönnä World(ulkomaan)Bongauksista Papukaijamerkkejä, mutta kyllä tämä jonkin "mitalin" ansaitsee. Siksipä tuomaristo luovuttaa suuressa viisaudessaan merkittävästä ja ansioituneesta ulkomaanbongauksesta Mustapekkakortin.
Kattohaikara
KattohaikaraKattohaikara
Kattohaikara

28.4. Nokikana    "Menin sinne Vanhankaupunginlahden piilomajaan bongaamaan Andyn mainostamaa Nokikanaa. Piilomajassa olivat katsomot täynnä ja majassa oli hiirenhiljaista, mutta yhtään lintua ei näkynyt. Tai no jos tarkemmin katsoi, niin olihan oikealla osittain kaislojen katveessa kyhmyjoutsen ilmeisesti hautomassa muniaan ja kauempana uiskenteli ilmeisesti sen puoliso joka ärhenteli sinisorsalle. Taivaalla lenteli jokunen lokki ja varis piti jossain kauempana mekkalaa. Kun kymmeneen minuuttiin ei tapahtunut yhtään mitään, päätin vaivihkaa takarivissä lymyillen korkata salaa keppanatölkin. Kerkesin juuri ottaa ensimmäisen huikan, kun tunnelma äkkiä sähköistyi. Puolentoista metrin putket kääntyivät yläoikealle ja kamerat latasivat putken täydeltä hiljaisen vaimeaa valokuvaussarjatulta. Laitoin kiireesti keppanan penkin alle jemmaan, kaivoin kameran taskusta, pistin sen käyntiin ja aloin katseellani etsiä lintuja, mutta tilanne oli jo ohi. Linnut olivat lentäneet ohi.
 - Harvinaista, että ne lentää tuollalailla parvessa.
 - Joo ja peräti parikymmentä.
Koska kukaan ei maininnut sanallakaan lintujen lajia, niin päättelin, ettei ne varmaan ittekkään tiedä, joten en viitsinyt nolata kanssabongaajiani turhilla kysymyksillä. Kaivoin hiljaa jemmaamani keppanan penkin alta. Aika kului nyt rattoisasti. Näin useita eri lokkeja, mutta enhän minä niitä enään tunnista, kun Andy on sotkenut mun pään omilla lokkitulkinnoillaan, kun kerta kaikki Kalalokit on muka Harmaalokkeja tms.
  Yht'äkkiä ihan piilomajan edestä kaislikon seasta ilmestyi meluisasti esiin ilmielävä Nokikana.
 - Nokikana, kuiskasin muille bongareille, että hekin sen tunnistaisivat. Aloin digipokkarillani innostuneesti räpsiä kuvia. Muut väistelivät kohteliaasti, mutta eivät itse innostuneet valokuvaamaan."
                               - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom Vanhankaupunginlahti
Nokikana

papukaijamerkki28.4. Haarapääsky    "Heti Nokikanan perään tapahtui taas. Yhtäkkiä jokapuolella oli mustia valkomahaisia nopeasti lentäviä lintuja. Ne napsivat lennosta, veden pinnasta ja kaislikosta hyönteisiä. Ne olivat Haarapääskyjä.
   HaarapääskyNyt oli tullut Kesä !
Haarapääskyistä oli vaikea ottaa kuvaa lennosta, mutta kun kuvia räpsii riittävästi, niin ehkä niistä muutaman tunnistettavan kuvan saa aikaiseksi. Onneksi Pääskyset pysähtyivät välillä huilaamaan kaislojen varsille.
  Aiemmin Pääskyset yöpyivät erityisesti syysmuuttojen aikoina suurissa parvissa ruoikoissa ja kaivautuivat sitten pohjamutaan talveksi
ja nousivat sieltä sitten taas keväällä jäiden sulettua ja vesien lämmettyä. Nykypääskyset muuttavat nykytietämyksen mukaan talveksi etelään. Kaislojenvarret kelpaavat niille näköjään edelleenkin ja myöskin keväisin levähdyspaikoiksi."
                               - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom Vanhankaupunginlahti
    Tuomaristo onnittelee Jusaa Pääskyen bongaamisesta ja luovuttaa bongauksesta Jusalle arvokkaan Papukaijamerkin sitruuna viipaleiden kera vuoden ensimmäisestä Pääskysbongauksesta.
Haarapääsky
HaarapääskyHaarapääskyHaarapääskyHaarapääskyHaarapääsky

27.4. Paholaisen Kana.    "Olen pitkään koittanut Paholaisen
               Kanabongata lintuja sisällä Rubiinissa. Tänään odottelu palkittiin.
Lautaselle oli pompannut suhteellisen harvinainen Paholaisen kana (Pullum Diabolus). Luonteeltaan yksilö oli makea, mutta tulinen. Jusan ottama kuva koska oma kännykkä oli kotona. "

                    Leipuri- Hiiva (- Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom)
    Onkohan tämä Rubiinin sponsoroima mainos ? "Hemaiseva" mainosmannekiini näyttää nimittäin niin tyytyväiseltä.
    ROKin Bongarit on tavallaan "luonnonsuojelujärjestö". Se ei hyväksy, että Rubiinissa vapaana luonnonvaraisena eläviä Paholaisen Kanoja pistetään noin vain poskeen. Antaa niitten kaikkien "Räksien" räksättaa ja "Typyjen" visertää. Bongarit antavat ohramallasta sisältävälle iloiselle mannekiinille vakavan varoituksen ja muuten pätevä bongaus on täten ankarasti HYLÄTTY !
Paholaisen Kana

26.4. Kalalokki    "Kalalokit kivellä Heurekan padolla."
                              - Merja
Kalalokki

26.4. Peippo    "Peippo ja parempi kuva Västäräkistä.
                              - Merja
Peippo

26.4. Västäräkki    "... ja parempi kuva Västäräkistä."
                               - Merja
Västäräkki

26.4. Naurulokki.    "Kuvattu Heurekan liepeiltä."
                                - Merja
NaurulokkiNaurulokki

26.4. Telkkä    "Telkkä ja telkkä päiväuinnilla Heurekan padolla."
                                - MerjaTelkkäTelkkä
    Monia kuvia voi suurentaa klikkaamalla niitä hiiren väärällä näppyrällä ja valitsemalla Näytä Kuva/View Image

26.4. Kottarainen    "No nyt pitäis Kottaraisen kelvata. KottarainenOnko Kottarainen vai Nokkasiili ? HÄH Tuomaristo -KELE ? Piti päivällä lähtee ROKin fillarilenkille ja kurkkasin ikkunasta lämpömittaria ja muutenkin päivän säätä, jotta tarviiko villahousuja ja toppatakkia. Ja just silloinhan mä sen hokasin Kottaraisen siinä oven edessä. MUTTA MISSÄ OLI KAMERA ?!  Äkkiä mä löysin kameran ja lintu oli vielä oven edessä nokkimassa nurtsia. Sain hyviä ja tunnistettavia kuvia Kottaraisesta ja meinasin myöhästyä fillarilenkiltä, kun en päässyt ulos. Niin ja Kottarainenkatsokaa se kävelee niin kuin Kottarainen. Maustarastas kun hyppii tasajalkaa."
                 - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom Siltamäki
    Tämä ötökkä näyttää harvinaiselta täplikkäältä Sirkus-Mustarastaalta, jonka Jusa on ehkä opettanut kävelemään. Koskakohan toi Jusan "Mustarastas" oppii vielä lentämään ? On siinä meillä lintuemoa kerrakseen. Tuomaristo on näin keväällä hövelillä tuulella ja hyväksyy tämän tällä kertaa Kottaraiseksi.
Kottrainen
KottarainenKottarainenKottarainenKottarainen

25.4. Kottarainen   "Kottarainen bongattuna Vanhankaupungin lahdella."
                 - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom
    Tosta elukasta tuomaristo ei saa minkäänlaista tolkkua. Tuomariston mielestä tuo epämääräinen möykky näyttää kylläkin enempi siililtä. Siili ei ole lintu. HYLÄTTY !
Kottarainen

25.4. Harmaahaikara    "Andy Harmaahaikaraväitti, että Vanhankaupunginlahdelta löytyy Nokikana, mutta paskat sieltä mitään Nokikanaa löytynyt. Sitten se väitti ottaneensa Lammassaaren lintutornista kuvan Hertsikan hyppyrimäestä ja saaneensa sieltä kuvaan Harmaahaikaran. Kokeilin samaa vinkkiä ja napsin sieltäpäin kuvia, kun olin muutenkin Vanhankaupunginlahdella tipuja "metsästämässä". Jotain siellä näytti lentelevänkin. Ei niistä paljaalla silmällä tolkkua saanut, mutta tietsikalla kun himassa niitä zoomailin, niin eiköhän tuo ole Harmaahaikara.
Kurkeenhan ton vois muuten sotkea, mutta kun kurki lentää kaula suorana ja Harmaahaikara lentää kaula koukussa."
                 - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom
Harmaahaikara

29.4. Satakieli    "Oisko sitten Satakieli, kun on tuollainen pyrstö ?"
                 - Jusa
   
Satakieli on hyvä arvaus, mutta yhtähyvin se vois olla tuomariston mielestä myös ihan mikä muu tahansa. Sorry ! Kuva pitää olla tunnistettava. Älä silti lannistu. Ota parempi kuva tai jos joku kaverisi pystyy linnun tuosta perustellusti tunnistamaan, niin muutetaan sitten päätöstä.
25.4. Pajulintu    "Mikähän lintu tämä on ? Tunnistaako joku ? Tää on pelkkä arvaus, että se olis Pajulintu. Tuomaristo saa tunnistaa."
                 - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom
    Tuomaristo ei lintua tunnista. Tuskin se kuitenkaan on Pajulintu. Kuvahan on käytännössä pelkkä varjokuva, joten ei siitä saa tarkkaa tolkkua. HYLÄTTY !
Tunnistaako joku muu ?
Lintu

25.4. Talitiainen    "Yksi uusi bongaus, talitiainen."
                        - Merja
Talitiainen

76. 25.4. Laulurastas (Turdus philomelos)    "Tämä pirulainenLaulurastas on jo pari viikkoa hoilaillut jännästi - naapurin tontilla jemmassa. Kerran jo kiipesin katollekin kameran kanssa, mutta fogeli vaan siirtyi kauemmas. Tänä aamuna kun hain hesaria, niin tämä rastasmaisia ääniä ja kauniita lurituksia toisteleva "vähän niinku mustarastas - vähän niinku satakieli" olikin tuossa meidän kujalla koivun latvassa. No eikun kameraa hakemaan ja aamutakissa ja tohveleissa kadulle kuvaamaan. Ei oo hääppösiä kuvia, kun otus oli vähän pahassa paikassa, mutta ehkä noista (yli 70:stä) kuvasta jostain saa tolkkua ja jos ei meinaa saada, niin otinpahan lisäksi tuota lauluakin talteen. Mä kuulin tätä laulua jo mökillä viime kesänä, mutta katsekontaktia kyseiseen lajiin en oo ennen saanut."
            - JiiPee olympus sp 560 uz 18 kertaisella optisella zoomilla
    Kuva on suhteellisen hyvä ja tarkka, mutta kun toi lintu on osittain koivun urpujen takana jemmassa. Videokuvakaan ei ole kovin hääppöinen, mutta ääni videolla todistaa linnun Laulurastaaksi.
Laulurastas

24.4. Punarinta    "Ohessa "rockin robin", eli kaunis ja ilmeikäs punarinta."
            - JiiPee olympus sp 560 uz 18 kertaisella optisella zoomilla
    Tuomaristo on ihastunut näihin punarintoihin. Ne on nättejä lintuja.
Punarinta

24.4. Västäräkki    "Pari jo aiemmin fotattua, eli hyvä västäräkki -kuva ja kuusitiaisesta kuva jossa se "selkeesti ei näytä talitintiltä"...
            - JiiPee olympus sp 560 uz 18 kertaisella optisella zoomilla
Västäräkki

24.4. Kuusitiainen    "Kuva Kuusitiaisesta, jossa se "selkeesti ei näytä talitintiltä.."
            - JiiPee olympus sp 560 uz 18 kertaisella optisella zoomilla
Kuusitiainen

24.4. Lintubongaaja (Homo sapiens)    "Onkohan tuomaristolla jotain lääkettä tai terapiaryhmää tähän bongaustautiin? Työnteko ei kiinnosta, vaan täytyy sännätä bongaamaan mitä erilaisempiin paikkoihin saalistamaan lisää kuvattavaa. Seurasaaren ja Hietaniemen jälkeen singahdin samana päivänä vielä Espooseen Suomenojalle, asiantuntijani herra Outolinnun kehotuksesta. Ja reissu kannatti! http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomenojan_allas. Tässä bongasin bongaajan.’  "
                                            - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 22.4. Suomenoja, Espoo
Kuvan lintu ei ole lintu vaan nisäkäs. Tuomaristo erottaa linnun nisäkkäästä. HYLÄTTY !
Vai että on Suomenojalla tuollainen lintuparatiisi.
bongaaja

75. 24.4.  Liejukana  (Gallinula chloropus)   "Tämäpä veikeä otus! En oo tiennyt tällaisia olevankaan, mutta niinhän tuolla linkissä lukee, ja siinä se on! Ja taitaapa olla uusi lintu ROKille!
  Kanasta puuttui kuvauspaikka ja aika."
                                            - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 22.4. Suomenoja, Espoo
Liejukana

74. 24.4.  Mustakurkku-uikku  (Podiceps auritus)   "Välimatkaa oli aika paljon ja luulin tätä silkkiuikuksi. Ilta alkoi jo hämärtää, ja kuvat jäi hieman epäselviksi, mutta kuten linkissä lukee, niin näitäkin bongauspaikassani pesii. Herra Outolintu totesi: ” Harmi, että mustakurkku-uikusta on kuvat vähän epäselviä – mutta kun tiedän paikan, mistä kuvat ovat niin ei määrityksessä ole mitään epäselvää.” Ja taitaapa olla uusi lintu ROKille!"
                                            - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 22.4. Suomenoja, Espoo
    Kuva on kieltämättä aika huono, mutta kyllä tuomaristo tuosta kuvasta naurulokin tunnistaa. Hyväksyttäköön nyt tuo Uikkukin. Uikulta se näyttää. Olkoon siis Mustakurkku-uikku, kun sillä on musta kurkku. Toivottavasti siitä saadaan vielä joskus parempikin kuva.
Mustakurkku-uikku

73. 24.4.  Tavi (Anas crecca)    "Taitaapa taas olla uusi lintu ROKille!"
                                            - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 22.4. Suomenoja, Espoo
    Tuomaristoa alkaa jo epäilyttämään, että Andylla on jossain salainen sorsafarmi, jossa se vesivärillä maalailee lintuja ja sitten vaan räpsii kuvia.
Tavi

72. 24.4.  Tukkasotka    "Itse en saanutTukkasotka lajimäärityksestä mitään selkoa, muuta kuin että joku sorsa siinä on. Vastaukseksi sain: ”Se ”jokusorsa” näyttää olevan tukkasotka, uroksella on tuollaiset selvät musta-valko-alueet rinnassa, kyljessä ja takapäässä. Ja uroksen pää on musta.”  Eli nyt mulla on sitten ihan oikea tukkasotka.  Ja yllätys - taitaapa tämäkin olla uusi lintu ROKille! Viimevuotinen lintumäärä on kirkkaasti ylitetty!"
                                            - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 22.4. Suomenoja, Espoo
    No nyt se Andy on innostunut bongauksesta niin, että on itte mennyt uimaan Suomenojan entiseen jätevesialtaaseen ja ottanut aikalaukaisulla ainutlaatuisen kuvan itse itsestään. Pikagalluppi Rubbanassa tuotti useita todistajia:
  - Kyllä se on valokuvassa Andy.
  - Joo Tukkasotka sen nimi on..
  - Kuvassa on selvästi Andy eli Tukkasotka.
  - Mutta mikä möykky sen Andyn vieressä uiskentelee ?

  - Kappas, Andy on kammannut hiukset.
Tukkasotka

24.4.  Kesykyyhky
                                            - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 22.4. Seurasaari, Helsinki
Kesykyyhky

24.4. Valkoposkihanhi
                                            - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 22.4. Seurasaari, Helsinki
Valkoposkihanhi

24.4. Meriharakka
                                            - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 22.4. Hietaniemi, Helsinki
Meriharakka

24.4. Kanadanhanhi
                                            - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 22.4. Seurasaari, Helsinki
Kanadanhanhi

24.4. Naurulokki, Harmaalokki, Kalalokki    "Nää lokit mulla onkin jo ennestään, mutta kun tuli niin selkeitä kuvia, ja vielä rengastettu naurulokki.. Kala- ja harmaalokki menevät minulta aina sekaisin, joten tässä ne vielä uudestaan selkeillä kuvilla. Sain asiantuntija-opetusta kirjallisesti lähettäessäni nämä kuvat varmistukseen. Tämä lausunto on hyvä myös tuomariston sisäistää:  ”Harmaalokki – silmissä näkyy keltaista ja punaista ja pää ja nokka on jykevämmät kuin kalalokilla. Paras tunnistuskeino hiukan epäselvissä kuvissa on silmien väri. Kalalokilla kun on mustat silmät. Siispä tämä mustasilmäinen lokki on selvästi kalalokki.” "
                          - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 22.4. Seurasaari, Helsinki
    HAA ! Hienot on taas ohjeet, mutta kun taas menee ihan väärin. Kuinka monta kertaa mun pitää teille bongareille opettaa nää lokit ? Vasemmalla on Naurulokki ja oikealla on Kalalokki, mutta keskelläkin on - yllätys - yllätys - Kalalokki eikä suinkaan Harmaalokki.
Tuntomerkit:
Kalalokin silmä näyttää mustalta, kun sitä paljaalla silmällä katsoo. Kalalokkia ei pääse lähemmäksi, että paljaalla silmällä katsottuna Kalalokin silmä näyttäisi oikeat värinsä. Kameralla, kun silmää suurentaa niin kyllä sieltä erottaa muitakin värejä. Näissä kamerasuurenteluissa tuomaristo meni viimeks mönkään, kun tuomitsi väärin lokkeja.
Harmaalokin silmä on vaaleampi ja tsäkällä silmän ympäriltä voi löytää punaisen rinkulan. Lisäksi Harmaalokilla on se punainen täplä nokassa, joka puuttuu keskimmäisen kuvan lokin nokasta.
Harmaalokki ja Kalalokki ovat eri lintulajeja. Se on ärsyttävää, että ne on niin vaikea erottaa toisistaan. Tämä on kuitenkin ymmärtääkseni pelkkä aloittelijoitten ongelma ja ongelma häviää myöhemmin kokemuksen myötä. Kädellisinä meidän on helppo erottaa ihminen muista kädellisistä esimerkiksi simpanssista, mutta kysyppäs Naurulokilta mikä näistä on apina: Jusa, Andy vai Cheetah ?

NaurulokkiHarmaalokki ?Kalalokki
Lokki

24.4. Hanuri-sorsa    "Hanuri-sorsa (sukellus). Tää kuva on ihan hanurista! Meinaan sinisorsan hanurista."
                          - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 21.4. Vanhankaupunginlahti, Helsinki
    Hyi tota Andya. Perseistä vaan kuvia otellaan tipuista. Tuomaristo paheksuu syvästi. HYLÄTTY !
sorsa

23.4. Fasaani    "Ajelin fillarilla Tapaninvainiontietä etelään, kun kuulin Uimarannantien suunnalta vertahyytävän rääkäisyn. Se on Safaani, ajattelin salamannopeasti ! Käänsin fillarin ääntä kohden ja aloin etsiä. Eihän sitä löytynyt ja aloin jo turhautua, kun se rääkäisi uudestaan ja nyt hieman lähempää. Hallatieltä se vihdoin löytyi ja sain siitä kuvankin. Vihdoinkin sain Safaanista kuvan. Pari kertaa olin jopa nähnyt Safaanin Pohjantähden tiellä ja vielä useamman kerran olin kuullut sen Pohjantähdentien Safaanin rääkyvän. Tämä oli eri lintuherra ja valitettavasti Siltamäen ulkopuolelta."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom
Safaani

22.4. Koillissiperialainen tundrapähkinänakkeli    "Koillissiperialainen tundrapähkinänakkeli söi nälkäisenä pähkinöitä pihlajasta, kun jalankulkija suureksi kiusakseni käveli juuri kriittisellä kuvanottohetkellä linnun ohitse ja kuva meni täysin pilaölle. Kyllä nyt harmittaa. Toivottavasti tuomaristo uskoo bongaukseeni, sillä Koillissiperialainen tundrapähkinänakkeli on erittäin harvinainen ja olisi uusi lintu ROKille."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom
    Tuomaristo on jälleen kerran joutunut tutkimaan kuvaa erityisellä hartaudella, mutta valitettavasti pelkän pyrstön perusteella ei pähkinänakkelia pysty kuvasta tunnistamaan. Kuva on kyllä tarkka ja ääriviivoiltaan erinomainen, mutta siitä ei tipua valitettavasti pysty varmuudella tunnistamaan. HYLÄTTY !
Pähkinänakkeli

22.4. Silkkiuikku    "UUSI mulle ! ROKin tämän vuoden eka uikku! Nyt näyttää lintusaldoni 33 kpl, joten tasoituskilpailun nollaraja lähestyy! Viime vuonna samaan aikaan mulla ei tainnut olla vielä yhtään bongausta, joten aika hyvin tässä ollaan aikataulussa!"
                             - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 21.4. Vanhankaupunginlahti, Helsinki
    Tuomaristolla on pistelaskut pahasti myöhässä, joten se ei ota tuohon vielä mitään kantaa. Andy yrittää ilmeisesti rypistellä ja karistaa Jusan ja JiiPeen kannoiltaan 'ROKin Mestaruus Tasoituskilpailussa'. Onneksi on ilmestynyt uusi nouseva kyky Merja, joka todennäköisesti johtaa tällä hetkellä koko kisaa. Merjalla pisteitä on seitsemän ja Andy on vielä miinuksella huolimatta noin 30 bongauksesta.
Silkkiuikku

22.4. Varis    "(mulla on jo) Luulin tätä naakaksi, mutta lähetettyäni kuvat eteenpäin, herra Outolintu sanoi, että jykevähkön nokan perusteella se olisi varis. Mutta lentokuva on kiva kuva!"
                  - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 21.4. Vanhankaupunginlahti, Helsinki
     Siivetön Varis, joka silti lentää tai kiitää ja velmusti mulkoilee kuvaajaa ja kaikkia nettisivujen lukijoita. Mitähän ovelia metkuja se onkaan tehnyt ?
Varis

71..
22.4. Harmaahaikara    "UUSI mulle ja ROKILLE ! HarmaahaikaraTässä kävi aikamoinen munkki. Kuvasin Lammassaaren lintutornista tuota hyppytornia. Kotiin päästyäni rupesin zoomailemaan kuvia suuremmaksi, ja kappas vain: olin tunnistavani lintuja, jotka näytti haikaroilta! Asiantuntijalta kuulin että  Lammassaaren lähellä on harmaahaikarayhdyskunta, ja nämä ovat siis harmaahaikaroita. Jusan ja JiiPeen kiusaksi voin todeta että: Taitaapa olla ROKille uusi laji!"
                   - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 21.4. Vanhankaupunginlahti, Helsinki
     Kävin minäkin siellä Lammassaaressa viime vuonna, mutta ei siellä mitään Haikaroita silloin ollu. Andylla taitaa olla käytössä jonkinlainen HarryPotter tyyppinen lintuilmiinymiskamera kun se vaan räpsii umpimähkään MattiNykäs-kuvia hyppyrimäistä ja filmi on silti täynnä tipuja. Huijausta sanoo tuomaristo, mutta ei harmikseen voi ilman riittäviä todisteita hylätä tätäkään kuvaa.
Harmaahaikara.

22.4. Metsähanhi    "(mulla on jo). Näin lintuauran lähestyvän, joten kuvasin sen varmuudeksi. Kotona suurensin kuvia, ja huomasin että metsähanhia nää ovat. Todennäköisesti siis linnut ovat tulleet Helsinkiin pääsiäisen viettoon, ja nyt lähtivät takaisin kohti Urjalan lintuparatiisia. Eli luultavasti ne on seuranneet mua stadiin."
                   - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 21.4. Vanhankaupunginlahti, Helsinki
    Ahaa ! HarryPotter-kamerassa on näköjään lintumagneettikin. Komea on kurkiaura silti, vaikka siinä tällä kertaa lentääkin bongarin mukaan Metsähanhia. Tuomaristo ei niitä kuvasta tunnista, mutta yks hailee, koska bongarillahan jo on Metsähanhi. Tälläsiä kuvia on silti mukava saada bongaussivustolle.
Metsähanhi

70. 22.4. Harmaasorsa    "UUSI HarmaasorsamulleHarmaasorsa ja ROKILLE !
Tällaisia sorsia lentämässä ja uimassa. Jusan ja JiiPeen kiusaksi voin todeta että: Taitaapa olla ROKille uusi laji!"

                   - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 21.4. Vanhankaupunginlahti, Helsinki
     Tuomaristo kysyi Jusalta, että harmittaako... ? Jusa vastasi: 'Sano sille, että se saa tunkea sen "tuhkasorsan"....'
Tästä tuomaristo päättelee, ettei niitä harmita yhtään. Ne vain reilusti kannustavat kaveria entistä parempiin suorituksiin.
Harmaasorsa

69. 22.4. Räyskä    "Räyskä, Selkälokki, RäyskäHarmaalokki, Naurulokki, Kalalokki   (punaiset mulle UUSIA, Räyskä UUSI mulle ja ROKILLE )
Nyt tulee tuomaristolle taas kinkkinen tehtävä, mutta vanhana lokkina ja lokkien ystävänä hän suoriutunee haasteesta. Vasemmalla oleva on selkälokki tai merilokki, ei näy jalat – selkälokilla ovat keltaiset, merilokilla punertavat. Todennäköisesti selkälokki, ellei toisin todisteta. Luulin punanokkaisten tipujen olevan kalatiiroja, mutta se onkin kuulemma räyskä eli suurin tiiralajimme."
                             - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 21.4. Vanhankaupunginlahti, Helsinki
    Vai muka Räyskä ? Salli mun nauraa, sillä kyseessä on ensinäkemältä kaksi Naurulokkia. Tarkistusmittaus osoittaa kuitenkin bongarin ihmeelliset väitteet oikeiksi. Punanokkainen "naurulokki, joka on kietaissut "mustanaamioliinannsa" huolimattomasti päähänsä, on kuin onkin Räyskä. Tämä pistää jurppimaan tuomaristoa, joka on varmasti nähnyt miljoona Räyskää älyämättä kuitenkaan bongata niitä.
Räyskä

22.4. Harmaalokki    "Räyskä, Selkälokki, Harmaalokki, Naurulokki, Kalalokki     "(punaiset mulle UUSIA, Räyskä UUSI mulle ja ROKILLE ) Nyt tulee tuomaristolle taas kinkkinen tehtävä, mutta vanhana lokkina ja lokkien ystävänä hän suoriutunee haasteesta. Vasemmalla oleva on selkälokki tai merilokki, ei näy jalat – selkälokilla ovat keltaiset, merilokilla punertavat. Todennäköisesti selkälokki, ellei toisin todisteta." Lintuja
"Luulin punanokkaisten tipujen olevan kalatiiroja, mutta se onkin kuulemma räyskä eli suurin tiiralajimme.
Sitten samassa kuvassa on räyskien lähellä luultavasti harmaalokkeja, ja yksi naurulokki pää kohti kylkeä. Lähempänä etualalla voi olla myös kalalokki pää kainaloon ja poispäin. Joten näin ollen kuva sivunnee ”eniten lajeja samassa kuvassa”-maailmanennätystä, mutta bonuksena ja Jusan ja JiiPeen kiusaksi voin todeta että: Taitaapa olla ROKille uusi laji!"
Lokki
                   - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 21.4. Vanhankaupunginlahti, Helsinki
    Tuomaristo tunnistaa kuvista nyt jo Räyskän, Naurulokin ja Harmaalokin. Kuvasta ei löydy varmaa Kalalokkia. Sekin jää epäselväksi, onko kuvassa Merilokki vai Selkälokki. Mustaselkäinen on neljäs lintulaji kuvassa, mutta siihen se tuomariston mukaan jää kun sitä ei voi varmasti tunnistaa..

22.4. Naurulokki    "(mulla on jo)  Lentävä lintu paras lintu!"
                             - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 21.4. Vanhankaupunginlahti, Helsinki
NaurulokkiNaurulokki

22.4. Nokikana    "(mulla on jo) Hyvin sulautuu maastoon tuo uiva kananen. Ja lentävätkin kuin päättömät kanat!"
                             - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 21.4. Vanhankaupunginlahti, Helsinki
    Hieno ja terävä kuva nokikanasta.
Nokikana

22.4. Peippo    "(mulla on jo)  Naaraspeippohan se siinä."
                             - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 21.4. Vanhankaupunginlahti, Helsinki
    Tätä mä just tarkotin aikaisemmin. Skutsit on täynnä näitä varpusen näköisiä lintuja, joista sitten suurella vaivalla saa lopulta kuvan ja sitten ne kuvaa tutkittaessa hymiöosoittautuvat naaraspeipoiksi tai jotain vastaavaa.
Tässä on nätti tipu ja hyvä kuva. Toivottavasti "metsästit" sitä HarryPotter-kameralla tuntitolkulla.

Peippo

22.4. Saku Sammakko    "Saku Sammakko kosiomatkallaan veti Andy-pöllöä pulkassaan!"
                             - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 21.4. Vanhankaupunginlahti, Helsinki
    HAA ! Tämä sammakko on HYLÄTTY !
sammakko

22.4.Sinisorsa    "Sinisorsa"
              - Masi
Sinisorsa

22.4. Sepelkyyhky    "Kännykällä pääsiäislenkillä bongattuja lintuja; heikkolaatuisia kuvia, mutta itse kuvattu...  sepelkyyhky, varis, västäräkki, mustarastas ja varpunen"
          - Merja kännykkä
    Kuvan laadulla ei ole muuta merkitystä, kuin että siitä saa selvän mikä lintu on kyseessä. Kännykkäkuvien arvoa nostaa se, että niillä on tosi vaikea saada tunnistettavia kuvia linnuista. Näin ainakin tuomaristo luuli aikaisemmin.

Sepelkyyhk

22.4. Varis    "Varis"
         - Merja kännykkä
    Ilmeisesti tämä Varis ei ole Siltamäkeläinen, koska se on joen toisella puolella. ???
Varis

22.4. Västäräkki    "Västäräkki"
         - Merja kännykkä
    Tuomaristo joutui tutkimaan kuvaa kauan, mutta tunnisti lopulta linnun västäräkiksi. Musta "kypärä" ja leukalappu, solakka muoto ja pitkä pyrstö.
Västäräkki

22.4. Mustarastas    "Mustarastas"
         - Merja kännykkä
    Tätäkin kuvaa tuli pyöritellyksi pitkään. Tuomaristo ei kuitenkaan pysty tuosta kuvasta päättelemään mikä lintu on kuvassa. HYLÄTTY !
MR

22.4.Varpunen    "Varpunen"
         - Merja kännykkä
    Loistava kamerakännykuva varpusesta.
Varpunen

22.4. Kallo    "Tässä loppusaldo samalta päivältä; kallo, pikkuvarpuset, harakka, räksä, mustarastas ja sorsat"
         - Merja kännykkä
    Komea argeologinen löytö. Ilmeisesti tämä yksilö on
kuitenkin kuollut. Kallon kunnosta päätellen lintu on ollut kuolleena jo viime syksystä lähtien. CSIROK(Crime Scene Investigation ROK) päättelee edelleen, että lintu on kuollut sarjamurhan uhrina. Linnun pääkallossa nimittäin näkyy kolme reikää. Reikien muoto paljastaa, että ne on selvästi nokkaistu sarjassa takaapäin linnun päähän. Murhan uhri kuoli siis peräti kolme kertaa, mikä lisää rikoksen vakavuuta ja tekee siitä sarjamurhan. Murhan uhrille oli tullut riitaa murhaajien kanssa siemenistä. Nokan tyvestä pilkottava sammaltupsu paljastaa, että uhri oli juuri ollut piilottamassa murhaajilta varastamiaan siemeniä sammalikkoon, kun sarjamurhaajat olivat iskeneet. Uhri oli kaatunut otsa edellä sammalikolla olleeseen koiranpaskaan ja kuollut otsa ruskeana siihen paikkaan. Rikoksen jälkeen murhaajat olivat paenneet omia reittejään lentäen ulkomaille.
Näin pääteltyään tuomaristo toteaa, ettei kuollut lintu ole ROKin bongaussääntöjen edellyttämä Suomessa luonnonvaraisena elävä lintu. HYLÄTTY !
kallo

22.4. Pikkuvarpunen    "Pikkuvarpunen"
         - Merja kännykkä
    Pikkuvarpusella on valkoiset posket, joissa on valkoisella musta piste. Tavallisilla varpusilla on  vaaleat posket ja joillakin tavallisilla varpusilla on myös ihan valkoiset posket ilman mustaa pistettä. Tuomaristo ei erota kuvasta sitä etsimäänsä mustaa täplää, joten se ei voi
varmasti tunnistaa lintuja pikkuvarpusiksi. HYLÄTTY !
Muuten kaunis ja onnistunut kuva.
Pikkuvarpunen

22.4. Harakka    "Harakka"
         - Merja kännykkä
Harakka

22.4. Räkättirastas    "Räkättirastas"
         - Merja kännykkä
    Nämä kännykkäkuvat näyttävät korostetusti, kuinka mainiot naamioitumisvärit joillain linnuilla on.
Räkättirastas

22.4. Mustarastas    "Mustarastas"
         - Merja kännykkä
    Uusi yritys Mustarastaasta. Valitettavasti varjonpuolelta kuvattuna mikätahansa lintu näyttää mustalta varjokuvalta. HYLÄTTY! Tuomaristo kuitenkin voi lohduttaa, että Mustarastas on tällä hetkellä Siltamäessä suhteellisen yleinen lintu. Jos bongari saa varpusesta kännykkäkameralla kuvan niin kyllä se onnistuu Mustarastaastakin.
MR

22.4. Sinisorsa    "Sinisorsa"
         - Merja kännykkä
Sinisorsa

21.4. Kalalokki     "Kalalokki bongattiin Haltialassa makkaroita grillattaessa. Kuvan linnun näki ainakin Taisto, kun Jusa puoliväkisin pakotti katsomaan lokkia ja näpsäisi tilanteesta kuvan"
         - Taisto (Valokuva Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom)
Kalalokki

19.4. Kottarainen    "Niin ja mikäs se on kottaraispönttöön menny..? Tupsukorva vauhdissa!"
           - JiiPee olympus sp 560 uz 18 kertaisella optisella zoomilla
  Ja paskanmarjat ! Ei se mikään Kottarainen ole. Se on ihan selvästi Orava. HYLÄTTY ! Tuomaristo kehoitaakin ottamaan mallia Andysta, joka on mainio Kottaraisbongaaja.
  Hieno ja hauska kuva kummiskin !
Kurre

19.4. Västäräkki    "Juu, semmosenkin näin siinä ostarinVästäräkki liepeillä, voit lisätä listoille..."
           - JiiPee olympus sp 560 uz 18 kertaisella optisella zoomilla
    Västäräkistä vähäsen. Se alkaa ilmeisesti kevät lähenemään JiiPeellekin. Andy ja Jusahan ovat Västäräkin bonganneet jo ajat sitten.
No ei siinä mitään. Parempi myöhään, kuin ei milloinkaan. Hyvinhän se Jiipeekin vielä mukana rimpuilee, kun ei ole vielä hirveän kauaksi pudonnut huippubongarien vauhdista. Miinuksellahan sitä vielä ollaan, mutta se johtuu huippuälykkäästä tasoitusta antavasta pistelaskusysteemistä.

Västäräkki

18.4. Valkoposkihanhi   "Valkoposkihanhia Ympyrätalon vieressä Töölönlahdella. "Päivi, Sirpa, Mikko ja Masa bongaajina."
    - Valokuva Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom
    Päivi ja Masa saivat pisteen. Jusalla Mikolla ja Sirpalla piste Valkoposkihanhesta jo olikin.

Valkoposkihanhia

18.4. Pimppari   "Pimppari Ympyrätalon terassilla. Siispä - Hyönteiset alkavat heräillä ja se tietää, että entistä enempi hyönteissyöjiä pitäisi ilmestyä Suomeen bongattaviksi."
                
- Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom
   
Pimppari ei ole lintu ! 
HYLÄTTY !
Pimppari

18.4. Kanadanhanhi   "Linnut olivat Vantaajoessa noin puolen kilsan päässä Vanhankaupunginlahdesta. Nämä linnut bongattiin ROKin fillarilenkillä ja olivat aiheuttaa onnettomuuden, kun Jusa kärjessä hidasti vauhtia, muiden mielestä liian nopeasti. Linnut bongasivat siis Päivi, Sirpa, Masa, Mikko ja Jusa."
             - Valokuva Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom.
    Päivi, Sirpa, Masa, Mikko ja Jusa saavat pisteen Kanadanhanhesta. Kannattaa siis käydä ROKin fillarilenkeillä,
Kanadanhanhia

18.4. Helico-B-Teri    "Helicobacter pylori eli helikobakteeri on gramnegatiivinen bakteeri. Helikobakteeria esiintyy mahan limakalvolla, jossa se aiheuttaa kroonisen tulehduksen. Helikobakteeritartunta saadaan yleensä syljen mukana lapsuudessa vanhemmilta tai isovanhemmilta. Helikobakteerin löysivät 1980-luvulla Barry Marshall ja Robin Warren."
                                   - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 17.4. Urjala
    Vai on tämä kuvan "lentävä satiainen" gramnegatiivinen. Sivistyneenä tuomaristo osaa latinaa. Gramnegatiivinen tarkoittaa, että saddarilla on negatiivinen painovoima eli saddari on lintu. Valitettavasti kuva on niin epätarkka, että Helicobacter Pyloria ei voi siitä tunnistaa. Kuvassa vois yhtähyvin olla Frisbee tai Lentävä Kalakukko. HYLÄTTY !
Helikopteri

18.4. Rautalintu    "Luin aikoinani Tarzan-lehtiä ja -kirjoja, sekä katoin tietty ne kaikki leffat. Niinpä olen vakuuttunut että tämä on rautalintu."
                                    - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 17.4. Urjala
    Rautalintu eli IronBird on kitaramerkki ihan niin kuin Stradivarius. HYLÄTTY !


18.4. Kalalokki    "Koska olen erikoistunut lentäviin kuvauskohteisiin, oli kalalokistakin otettava lentokuva. Siinä se."
                               - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 17.4. Urjala
    Ei ois pitänyt kehua Andya lentävistä lintukuvista. Joopa joo, on hieno Lokki, mutta otappa kuva lentävästä pingviinistä Rubbanan terassilla, niin saat papukaijamerkin.
Lokki

68. 18.4. Kuovi eli vanhalta nimeltään Isokuovi (Numenius arquata)     "Nythän mä hokasin että tää jännän näköinen lintu taitaa olla uus lintu meidän "tiimille".
                      - Andy, Kamera: Nikon D5100, KuoviNikkor-putki 55-300 mm, 17.4. Urjala
    Uusi lajihan se siinä on. Tuomaristo onnittelee bongaria loistavasta bongauksesta. Kuoviin liittyy sananlasku: "Kun sä kuulet kuovin äänen, älä mene järven jäälle." Tuomaristo kehoittaakin bongaria varomaan heikkoja jäitä, kun on kerta Kuovin nähnyt ja bongannut.   
Kuovi

18.4. Kottarainen    "Edessä räkättirastas, takana näyttäis olevan pari kottaraista !"
                       - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 17.4. Urjala
    Vai että taas Kottarainen. Kuvassahan on erityisen harvinainen Räkättirastas. Ai jaa, että tuolla kaukana taustalla. Hmm... Oliskohan sittenkin Mustarastas tai ehkäpä peräti Naakka. Vaikka Räksä peittääkin lähes täydellisesti näkyvyyden bongaajan ilmeisesti tarkoittamiin lintuihin, niin tuomaristo joutuu suureksi harmikseen hyväksymään linnut selvinä tapauksina Kottaraisiksi.
  Tästä herääkin mielenkiintoinen kysymys, kumpi meistä on kehittynyt
viimevuodesta, bongari vaiko tuomaristo ?
Kottarainen

18.4. Honkolan kotka    "Honkolan kartanoon johtavalla Kartanokujalla vartio molemminpuolin tällainen. En uskaltanut pidemmälle."
                        - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 17.4. Urjala
    Vaikka tuomaristo onkin joskus kehunut petolintuja komeiksi, niin ei ne kaikki sentään mene läpi. Tämä kotka on aivan liian pelottava ollakseen oikea hyväksyttävä Kotka. Kuvassa on ilmiselvä zompi-kotka eli flying death. Lintu ei siis ole Suomessa elävä luonnonvarainen lintu. Täten se ei täytä ROKin bongaussääntöjä. HYLÄTTY !
Honkolan kotka

18.4. Ruskosuohaukka Ruskosuohaukka   "Tää haukka kyllä kruunasi päivän. Näitä oli vielä kaksin kappalein!"
                            - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 17.4. Urjala
    Onpahan mahtavia kuvia Ruskosuohaukasta ja onpahan komeita lintuja. Petolinnut ovat aina komean näköisiä, mutta nyt kun niistä on vielä saatu näin onnistuneita kuvia ja vielä lennossa eli linnun oikeassa elementissä, niin kyllä näitä kelpaa katsella. Vaikka lintuja olikin kaksi, niin pisteitä linnuista heruu vain yksi. Haa ! Tuomaristo pääsi taas näpsäyttämään turhan innokasta bongaajaa.
Ruskosuohaukka

67. 21.4.    "Juu.. sain asiantuntijalausunnon, ja siinä sanotaan näin: 'Kyllä tundrahanhi näyttää oikealta määritykseltä. Hienoa, ja onneksi olkoon - itse en ole vielä päässyt näkemäänkään luonnossa!' "
  
- Andy
18.4. Tundrahanhi    "Nyt tuli tuomaristolle kinkkinen paikka. Kuvasin hanhilauman kaukaa, etäisyys varmaan parisataa metriä. Epäilemättä joukossa on myös aiemmintundrahanhi kuvaamiani metsähanhia, mutta joukossa näkyy muutamia lintuja, joilla on nokan yläpuolella valkoinen alue. Asiaa pitkään tutkittuani tulin siihen tulokseen että ne valkonokkaiset ovat tundrahanhia. Tundrahanhi (Anser albifrons) on kiljuhanhen läheinen sukulainen. Sen vanhatundrahanhi suomenkielinen nimi oli isokiljuhanhi. Lintua ei pidä sekoittaa metsähanhen toiseen alalajiin tundrametsähanheen (Anser fabalis rossicus). Valitettavasti nuo linnut olivat tyhmiä kuin hanhet, koska eivät ymmärtäneet katsoa kuvaajaan päin, mutta perustelen kyllä näköhavaintoani mm. sillä että oikeiden bongareiden sivuilta www.tiira.fi käy ilmi, että Urjalassa on nähty metsähanhilaumoja, joissa on tundrahanhia mukana. Lähetän tundrahanhikuvien mukana vertauksen vuoksi kuvan aiemmin ottamastani metsähanhesta. Jos tuomaristo on aivan ymmällään, käyttänen kuvaa asiantuntijalla..."
                              - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 17.4. Urjala
    No voi hemmetti. Tässäpä on Uuttukyyhkyn jälkeen toinen bongari, joka puhuu tuomariston pyörryksiin ja vieläpä käyttäen viisasta bongauslatinaa. Tämä "valkoposkihanhi" on siis Tundrahanhi, koska sillä on mustat posket ja valkoinen otsikko. Kahjuja nuo hanhet, ihan niin kuin pulutkin. Ota niistä sitten tolkkua. Yksi asia kuitenkin lohduttaa tuomaristoa ja toivottavasti myös bongareita. Jos bongaus olisi helppoa, niin se ei olisi niin mielenkiintoista.
Wikipediasta löytyy
  luettelo Suomessa tavatuista lintulajeista. Kokonaisuudessaan lajeja on 471, joista viisi on istutettu ja seitsemää ei ole tavattu Suomessa vuoden 1950 jälkeen.
Bongariliiton sivuilta löytyy lista Suomen kovimmista elis-bongareista.(Elis = elämän aikana bongatut lintulajit) hymio
Suomen parhailla elis-bongareilla on tällä hetkellä (20.4.2014) bongattuina "vasta" 418 lintulajia.
Edellisestä päätellen ROKin bongareilla riittää tavoitetta ja mielenkiintoista bongattavaa vielä moneksi vuodeksi.

tundrahanhi
Vinkki: Klikkaa yllä olevaa kuvaa hiiren väärällä näppylällä ja valitse view image/näytä kuva. Siirrä hiiren nuoli kuvan päälle ja jos se muuttuu suurennuslasiksi, niin näpsäytä sitä.

66. 18.8. Uuttukyyhky    "Kilpailu on kovaa vaikeusastetta siihen tuo lisää sekin, että kilpailun direktoraatti ei aina tunnista "selviä tapauksia" ja toisaalta tunnistaa esim punakylkirastaan ilman, että bongauskuvassa juurikaan näkyy "mitään räksää kummempaa"... Kuvaaja lie kyllä tunnistanut linnun - valitettavasti vain kuvassa ei ihan punaiset kyljet näy.
Kuten jo Darwin aikanaan tiesi, että esim kyyhkylajeja on useita - eivätkä ne kaikki edes paljon toisistaan poikkea - niin siinäpä sitä taas olisikin jurylle purtavaa, kun "pulunkuvia" lähetellään... Tietäen tuomariston uuttukyyhkyrajoittuneisuuden tunnistuskysymyksissä, päätinkin itse kysyä ensin "asiantuntijalta" apua, ennen kuin tuon tuomariston eteen "puluja".. sattui nimittäin niin, että bongasin kyyhkyparin pellolta. Sepelkyyhkyjä ne selvästi eivät ole, mutta miksi Uuttukyyhky"kesykyyhky-pari" olisi pellolla stokkan kulman sijaan? Lähetin kuvat entiselle naapurilleni, joka on kokenut lintuharrastaja ja tiedustelin, että voisivatko nämä olla niitä "uuttukyyhkyjä"? Vastaus tuli pian ja kuului seuraavasti:
 "Terve
Kyllä ne uuttuja ovat, kuvista erottuu jopa uutun punertava nokka."

Eli vaikka nämä nyt todennäköisesti dumariaatin silmissä ovatkin vain "puluja", niin totuus on se, että tässä on nyt ROKin kataloogiin taasen uusi laji; UUTTUKYYHKY!"
            - JiiPee olympus sp 560 uz 18 kertaisella optisella zoomilla
    Nyt oli niin pitkä ja perusteellinen selvitys, että kisojen direktoraatti eli siis mikälie tuomaristo on niin pyörällä päästään, että kaipa se on sitten pakko hyväksyä tämä "mikälie metsäkana" uuttupuluna. Tuomaristo myöntää, että nämä kyyhkyset ovat sille ongelma. Sepelkyyhkyhän tuo ei ole, mutta eipä tuota ole helppo erottaa kesykyyhkystä eli pulusta, joka taas polveutuu kalliokyyhkystä.
Wikipedian mukaan Suomen kyyhkyset:
   
Kalliokyyhky (Columba livia) C Pesii vakituisesti
    Uuttukyyhky (Columba oenas) Pesii vakituisesti
    Sepelkyyhky (Columba palumbus) Pesii vakituisesti
    Turkinkyyhky (Streptopelia decaocto) Pesii vakituisesti
    Turturikyyhky (Streptopelia turtur) Pesii vakituisesti
    Idänturturikyyhky (Streptopelia orientalis) Tavattu useita kertoja
Uuttukyyhky

18.4 Kuusitiainen    "Huomaa talitiasta pienempi koko Kuusitiainenja suuri valkoinen niskalaikku. Tää saattaa hyvin olla sama lintu, joka meillä pesi viime kesänä. Samaan pönttöön taas pujahtaa nääs..."
            - JiiPee olympus sp 560 uz 18 kertaisella optisella zoomilla
    Vai että Kuusitiainen. No onhan se tosiaankin Kuusitiainen. Tuomaristo harmittelee, koska noitahan on metsät täynnä tai sitten ne on naaras Talitiaisia. Taas sitä tuomaristokin oppi jotain uutta ja sehän on yksi tämän pelin tarkoituksista. Samoin metsät näyttäis olevan täynnä varpusia, jotka on ehkä Pajulintuja, Satakieliä yms...
Kuusitiainen

17.4. Petteri Punakuono    "Metsäkaurispari,poro sekä lauma valkohäntäkauriita.
                                        - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 10.4. ja  17.4 Urjala
     No nyt se Andy on seonnut lopullisesti, kun se luulee nähneensä Joulupukin porot. Kuvassa ei suinkaan ole punanenäkauris vaan valkopyllyporo ja valkopyllyporot eivät tietenkään ole Joulupukin lintuja niin kuin on Petteri Punakuono ystävineen.
Vaikka kuvan porolla onkin kaunis valkoinen pylly, niin tuomaristo ei valitettavasti mitenkään voi hyväksyä tätä bongausta
. HYLÄTTY !
Petteri Punakuono

17.4. Peippo    "Tässä muutama tipu, jotka minulla sivuilla jo on, mutta kun on niin hyviä kuvia, niin pakko on panna. Peippo, Metsähanhi, Kurki, Nokikana."
                                  - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 10.4. Urjala
Peippo

17.4. Metsähanhi    "Niitä muutamia tipuja"
                                 
- Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 10.4. Urjala   
Metsähanhi

17.4. Kurki    "Niitä muutamia tipuja"
                                  - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 10.4. Urjala 
    Hei, tämähän on Kurki. Tuomaristo tunnistaa tämän linnun.
Kurki

17.4. Nokikana        "Niitä muutamia tipuja"
                                  - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 10.4. Urjala 
Nokikana

17.4. Tikli    "pihapiiristä ponkasin..."
           - JiiPee olympus sp 560 uz 18 kertaisella optisella zoomilla
Tikli

65. 16.4. Punakylkirastas   Punakylkirastas "Punakylkirastas bongattuna Kauriinpuistossa Siltamäessä. Tätä lintua mä olen papukaijamerkkimetsästänyt pitkään. Mä olen nähnyt tämän linnun useita kertoja, niin kuin varmasti kaikki muutkin bongarit. Minä olen muutaman kerran jopa luullut tunnistavanikin sen. Aina se on vaan päässyt karkuun ja jäänyt täten kunnolla kuvaamatta. Punakylkirastas on Suomen kolmanneksi yleisin lintu. Kaikki sen on nähnyt, vaikkei varmaan ole tunnistanut. Punakylkirastas on siis yleisempi kuin räkättirastas. Tällä kertaa sain suhteellisen hyviä kuvia. Toivottavasti nämä menevät läpi."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom
    Kuvat eivät ole hääppöisiä, mutta esimerkillisesti niitä
on monta samasta linnusta ja onnekkaastiPunakylkirastas vieläpä Punakylkirastasmonesta eri kulmasta otettuna. Kuvia pyöriteltyään tuomaristo päätyy hyväksymään kuvan, mutta toivoo silti, että Jusaa ottaa tulevaisuudessa paremman kuvan punakylkirastaasta, jos mahdollista. Lisäksi Jusalle myönnetään papukaijamerkki, jonka tuomaristo oli luvannut Punakylkirastaan ekasta bongauksesta.
Kuvia voi suurentaa klikkaamalla niitä hiiren väärällä näppylällä ja valitsemalla näytä kuva/view image.

Punakylkirastas

16.4. Kyhmyjoutsen    "Kyhmyjoutsen bongattuna Vanhankaupunginlahdella ROKin pyörälenkin yhteydessä. Bongareina Sirpa ja Jusa"
                                        - Sirpa ja Jusa (Valokuva Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom) 
Kyhmyjoutsen

16.4. Valkoposkihanhi    "Valkoposkihanhi bongattuna Arabianrannassa ROKin pyörälenkin yhteydessä. Bongareina Sirpa ja Jusa"
                                        - Sirpa ja Jusa (Valokuva Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom) 
    Hmm... Kuvassa olisi hieman toivomisen varaa. Toinen lintuon niin oudossa aasennossa, että sillä näyttäisi olevan kolme jalkaa ja nolla päätä. Vasemman puoleinen lintu jää täten tunnistamattomaksi. Toisesta linnusta näkyy vain puolet. Koska lintu on niin iso, tuttu ja helposti tunnistettava, niin tämäkin vähä riittää tällä kertaa. Ilmeisesti kuva on otettu vauhdissa fillarin satulasta. Tuomaristo hyväksyy bongauksen.
Valkoposkihanhi

13.4. Varpunen  "Varpunen bongattuna K-kauppa Kavaljeerin etuoven päältä ja bongaajana kukapa muu kuin itse Kaius. Jusa kertoo: 'Olin juuri menossa kauppaan, kun haukansilmäni havaitsivat varpusen oven päällä ja samaan aikaan Kaius oli Rubbanan terassilla röökillä. Vinkkasin Kaiukselle 'Tuu kattomaan mikä tuolla on !'. Kaius kurkkasi uteliaana ja pahaa aavistamattomana ja näki linnun ja minä nappasin siitä kuvan.'  Täten Kaius oli ROKin bongaussääntöjen mukaisesti bongannut linnun, josta on samalla otettu sääntöjen vaatima tunnistettava valokuva."
                           - Kaius; (valokuva Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom)
    Tuomaristo onnittelee Kaiusta erittäin harvinaisen lintulajin eli Varpusen bongauksesta, mutta moittii samalla kuvan heikkoa laatua. Tuomaristo ehdottaakin, että Kaius voisi seuraavalla kerralla käyttää tasokkaampia valokuvaajia apunaan.
Varpunen
Samalla ROKin bongausmestaruus-tasoituspistekilpailuassa Kaius ampaisi kerralla neljänneksi ja johtaa mm. viimevuoden mestaria JiiPeetä peräti 21 pisteellä. JiiPee tosin joutui antamaan 47 pistettä tasoitusta, Kaiuksen tasoituksen ollessa nolla. 
Pääskystä ja muita hyönteissyöjiä odotellessa JiiPee on taas tipahtanut viimeiseksi, Andyn ja Jusan mentyä hänen ohitseen tasoituskilpailussa.
ROKin paras bongari kisaa JiiPee tosin vielä täpärästi johtaa, mutta kuinka kauan ?

9.4. Västäräkki   "Västäräkki bongattuna Jousimiehentiellä lähellä ostaria. Siinä se jalkakäytävän laatoituksella hyppi ja etsi kai hyönteisiä syödäkseen. Lämpötila oli vain noin 4°C, enkä ainakaan minä ole vielä hyttysiin tänä keväänä törmännyt. "Ehkä" tolla Västäräkillä kuitenkin on tarkempi näkö ja pätevämpi motiivi etsiä hyttysiä. Ainakin se oli hyönteissyöjänä vielä elossa."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom
Västäräkki

6.4. Mustarastas    "Parempi kuva Mustarastaasta."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom
Mustarastas

5.4. Naakka    "ROKin polkupyöräretkellä lauantaina oli kaunis ilma. Ehkä vielä hieman kolea, mutta päivä oli muuten todella kaunis ja ihanteellinen bongaukseen ja tietysti myös pyöräilyyn.
Pukinmäenkaaren ja Kehä III:n risteyksessä liikennevaloissa bongattiin Naakkapariskunta. Linnut näkivät kaikki pyöräretkellä olijat eli Eija, Sirpa, Masa, Mikko ja Jusa. Kyseessä on siis ROKin bongaussääntöjen sallima kimppabongaus. Kuva todistaa lintulajin, jonka kaikki paikalla olleet ROKilaiset näkivät eli bongasivat"
                           - Eija, Sirpa, Masa ja Mikko (Valokuva Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom)
    Loistavaa luontoretkeilyä. Ekologisesti ja energiatehokkaasti polkupyörillä liikkuen luonnon helmaan linnuista valokuvia napsimaan. Mainio esimerkki ROKin luonnonläheisestä suhteesta universaalin maailmankeikkeuden energian säästöön ja luonnonsuojeluun. Kuvattaessa jopa bittejä on säästetty. Yksi kuva ja viisi bongaajaa ja kuvassa säästäväisyyssyistä kaksi naakkaa kerralla. Naakasta pisteen saivat Eija, Sirpa, Masa ja Mikko. Jusallahan Naakka jo olikin.
Naakka

5.4. Telkkä    "Pyöräretki jatkui Vantaajoen vartta etelään ja matkalla bongattiin Telkkä. Bongaajat olivat samat Eija, Sirpa, Masa, Mikko ja Jusa."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom
    Kaipa se Telkkä on, mutta ei sitä valitettavasti voi tuosta tuhrukuvasta tunnistaa. HYLÄTTY !
Telkkä

5.4. Naurulokki   "Vantaajoen suulla Bongattiin Naurulokki. Bongaajat olivat samat Eija, Sirpa, Masa, Mikko ja Jusa."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom
    Pisteen Naurulokista saivat Eija, Sirpa, Masa ja Mikko. Jusallahan Naurulokki jo olikin.
Naurulokki

5.4. Kalalokki, Sinisorsa ja Naakka   "Pyörämatka jatkui Vallilan siirtolapuutarhojen ohi ja matkalla sattui mukavasti olemaan paikallinen ankkalampi. Masa sai tästä Sinisorsan ja Kalalokin. Eija, Sirpa, Mikko ja Jusa saivat Kalalokin."
                           - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom
    Hieno kuva. Kolme lintulajia samassa kuvassa ja vielä pari blondisorsaa taustalla.
Kalalokki, Sinisorsa ja Naakka

5.4. Pegasos "Hevostyttö Eija bongasi My Little Pony:n Vallilassa"
                  - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16mpix 10xzoom
Pegasos
    Satuolento HYLÄTTY !

Pegasos

5.4. Päätön Kana    "Fillari-Mikko bongasi polkypyörämatkalla Päättömän Kanan ja pakotti koko muun porukan tutustumaan siihen."
                  - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16mpix 10xzoom
    Toisin kuin mielikuvitusolento Pegasos, Päätön Kana ei ole luonnonvarainen lintu. Päätön Kana on toisaalta todellinen, tietenkin päätä lukuunottamatta, mutta ilman päätä kana ei voi elää, joten se on kuollut. Kana ei siis ole elävä, eika täytä ROKin bongaussääntöjä hyväksytysti, päättää tuomaristo nokkelan päättelynsä. HYLÄTTY !
Päätön Kana

5.4. Mummon Kanaset    "Masa bongasi Mummon kanaset."
                  - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16mpix 10xzoom
    Mummon Kanasista on ROKin Bongariliitto luvannut papukaijamerkin. Vanha suomalainen kansalliseepos(Kalevala, ABC-kirija tai oliko se Tuntematonsotilas) kuitenkin kertoo, että "Mummo kanasensa niitylle aajoi pienet kanaset ne hyppeeli". Nämä kanaset eivät suinkaan ole niityllä, eivätkä ne hyppele. HYLÄTTY !
Mummon Kanaset

4.4. PunarintaPunarinta    "Kiva duuni kun voi joskus yhdistää huvin ja hyödyn, viisaammat saavat kertoa lintujen malin ja merkin.
Olin safkista istumassa autossa kun tämä lentävä pallo tupsahti jostain siihen ihan viereen, sattui olemaan kamera mukana ja sain nämä kaksi kuvaa napattua. Aluksi toi lintu oli ihan vieressä ja kun aloin kameraa etsimään niin se katosi johonkin, sain kameran käsille ja onneksi lintu tuli viellä hetkeksi siihen näytille kunnes häipyi kokonaan."
              -Visa   Otettu Kauniaisissa Oly vr-340 pokkarilla
    Söpö lintu toi Punarinta. Pieni, paksu, ujon ja hennon näköinen pullukka. Se oli tämän kevään ensimmäinen Punarinta. Toivottavasti saamme kesän mittään vielä paljon punarinnan kuvia. Kyllä noita kelpaa katsella.
Punarinta

4.4. Peippo PeippoPeippo  "Puussa olevaa lintuakaan en tunnista. Jännästi se lirkutti ja äänen perustella sen sieltä itseään pesemästä huomasin, oli aika korkealla puussa, digipokarissa oli kaikki mahdolliset zoomit päällä mitä vehkeestä löytyi. Kertokaa viisaammat kuka ton nimi on."
                           - Oly vr-340  Visalla zoomit kaakossa Otettu Koivuhovin aseman tienoilla
    Tätä se tuomaristo ihmetteli ja käänteli pitkään. Tuomaristo päätyi kuitenkin siihen, että kuvassa on Peippo. Punatulkku tämä kuvan lintu ei ainakaan ole, koska punatulkulla olisi stydimpi siemensyöjän nokka. Olkoon toistaiseksi Peippo jollei joku muu toista väitä.
Peippo

4.4. Käpytikka    "Tikka Masala, no ei sentään. Tikka mut mikä tikka, mulle uus pongaus ROK:ille ehkä ei jos vaan joku tunnistaisi. Tulin syömästä ja kuulin kummallista kolinaa kadulta, arvasin tikaksi, no kamera mukaan ja katsomaan
Kiva räminä siitä lähti kun tikka rummutti lampunkupua, pakko olla kovanokkainen ja otsainen otus kun peltiä hakkaa ihan tosissaan.
Lähelle ei pääsyt kun se siellä lampun päällä lymysi ja taas on kaikki mahdolliset zoomit apuna tässäki kuvassa, no on siinä sentään yks kohtuullinen kuva"
     - Visa   3.4 Bredantien katuvalon sujakupu Kauniainen Oly vr-340 pokkari
     Tämä tikka näyttää olevan varsinainen valopää, kun on tehnyt pesänsä sähkölamppuun. Käpytikka näyttäisi olevan, koska sillä on tuo leveä valkoinen "kylkiviiva" siivessä.
Tikka

4.4. Naurulokki   "Naurulokki bongattuna Vanhankaupunginlahdella Vantaajoen suulla."
                     - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom
Naurulokki

4.4. Lento-orava    "Lento-orava bongattuna Vanhankaupunginlahdella Vantaajoen suulla."
                     - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom
    Lento-orava on satuolento. Liito-orava on Suomen ainoa lentävä orava. Liito-orava on harvinainen ja rauhoitettu laji. Jos sellainen tavattaisiin Vantaajoen suistossa, niin silloinhan koko Vantaa jouduttaisiin rauhoittamaan ja ihmiset siirtämään Espooseen. Kuvan söpö Orava ei kuitenkaan ole Liito-oravakaan. Jo toinen virhe bongarille. Kuvassa on tavallinen Olli Orava, joten HYLÄTTY !
Lento-orava

4.4. Punakylkirastas    "PunakylkirastasPunakylkirastas Punakylkirastasbongattuna Vanhankaupunginlahdella Vantaajoen suulla."
                     - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom
    Eipä ole kovin hääppönen kuva Punakylkirastaasta. Kyljessä pitäisi ehkä olla enempi punaista. Tuomariston mielestä kuvassa on Räkättirastas tai ehkä joku muu tunnistamaton rastas. HYLÄTTY !
Punakylkirastas

3.4. Keltasirkku    "Edellinen lähettämäni Keltasirkun kuva oli huono, joten tässä hiukan parempi. Bongattiin samassa paikassa eli Riimusauvantien kääntöpaikan ja läheisen koirapuiston välistä."                              
                               - Jusa - Olympus D-755 digipokkari 16 mpix 10xzoom Siltamäki
Keltasirkku

3.4.   "Sä olit laittanu mulle "pikkulokinkin"? Mä en tiedä mistä pikkulokin (24-28 cm) erottaa naurulokista (38-44 cm) (kalalokki 42 cm), paitsi koosta. Oliko niissä mun kuvissa kuitenkaan niin pieniä lokkeja? Lähinnä tarkoitin, että jos se mustapäinen naurulokki on saman kokoinen kuin valkopäinen, niin silloin jälkimmäinen on kalalokki. Sitäpaitsi:
" Pikkulokit aloittavat paluumuuton jo heinäkuussa. Keväällä pikkulokit palaavat toukokuussa " 
NaurulokkiJa mun kuva oli maaliskuulta..."   
             - jp
    Kyse on siis tästä papukaijamerkin saaneesta viiden eri lintulajin maailmanennätyskuvasta ja tuosta, kuvassa olevasta, kalalokkia hieman pienemmästä mustapäisestä lokista. Onpas nää lokit nyt vaikeita. Joo joo, tottakai se on Naurulokki. Tuomaristolla ei tällä kertaa mennyt linnut sekaisin vaan sanat. Tuomaristo kyllä tarkoitti Naurulokkia vaikka sanoikin sitä vahingossa Pikkulokiksi. Ääh seli seli...
Tuomaristo poisti pikkulokista saadun pisteen ja pahoittelee jälleen kerran aiheuttamaansa sekaannusta. Naurulokkipiste kun oli saatu jo aikaisemmin.


3.4.  "Koska tuomaristo elää ainaisessa tiistaissa, ja laskutaidon kanssa on hieman niin ja näin, niin tahdon auttaa henkilökohtaisesti omien lintujeni laskemisessa. Olen vuonna 2014 bongannut 23 lintua. Lajit ovat seuraavat:
  1.        Mustarastas
  2.        Talitiainen
  3.        Telkkä
  4.        Varis
  5.        Naakka
  6.        Sinisorsa
  7.        Harakka
  8.        Varpunen
  9.        Keltasirkku
10.        Räkättirastas
11.        Västäräkki
12.        Töyhtöhyyppä
13.        Laulujoutsen
14.        Metsähanhi
15.        Korppi
16.        Kurki
17.        Peippo
18.        Kalalokki
19.        Naurulokki
20.        Kyhmyjoutsen
21.        Nokikana
22.        Sinitiainen
23.        Sepelkyyhky
Idioottimaisessa tasoituskilpailussa saldoni on siis -12."
       - Andy
    Tuomaristo tarkisti omat laskunsa. Tuomaristo oli laskenuyt vahingossa Keltasirkun kahteen kertaan. Keltasirkusta oli lähetetty kaksi eri kuvaa ja tuomaristo oli antanut molemmista pisteen. Tuomaristo pahoittelee virhettään ja kiittää Andya tarkkaavaisuudesta. Virhe on nyt korjattu. Tuomaristo suosittelee muitakin tarkistamaan välillä omat pisteensä.
Voihan se tuntua tyhmältä, että kun on bongannut 23 lintulajia, niin on saanut silti vasta -12 pistettä. Mutta usko pois, tämmöinen bongaus se vasta fiksua onkin.
    Jos se yhtään lohduttaa, niin onhan meillä tasoituskisan lisäksi menossa myös ns. parhaan bongarin kisa.
Pistetilanne>>>

1.4. Laulujoutsenia ja Metsähanhia    "Molemmat linnut minulla on ennestään, mutta tässä hyvä havaintokuva kuinka
paljon näitä isoja lintuja on! Valkoiset möykyt paljastuivat zoomatessa laulujoutseniksi, ja lentävät linnut metsähanhiksi. Kuva otettu lintutornista."
                          - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 1.4. Urjala

    Siinä on tosiaankin kuvassa muutama kilo linnunlihaa. Tosin se on vain kevyttä ja vähärasvaista. Terveellistä kummiskin. Taitavat olla rauhoitettuja lintuja. Kuvaa tarkemmin katsottuaan tuomaristo löysi kuvasta myös telkän.
laulujoutsen_metsahanhi

1.4. Kyhmyjoutsen    "KYHMYJOUTSEN NÄYTTÄISI OLEVAN, KYHMY VAAN EI OLE NIIN ISO KUIN YLEENSÄ. EHKÄ ON NUORI LINTU TAI RISTEYMÄ LAULUJOUTSENEN JA KYHMYJOUTSENEN VÄLILLÄ (EN KYLLÄ OLE KÄYTÄNNÖSSÄ KUULLUT NÄISTÄ, MUTTA KYLLÄHÄN METSO JA TEERIKIN RISTEYTYVÄT VÄLILLÄ, SAMOIN VARPUNEN JA PIKKUVARPUNEN, KÄPYTIKKA JA VALKOSELKÄTIKKA, RUSAKKO JA METSÄJÄNIS ... JNE)."
                   - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 31.3 Vanhankaupunginlahti

    Tuomaristo ei usko pätkääkään Andin väittämään, että kuvassa olisi rusakon ja metsäjäniksen munasta kuoriutunut risteymä. Tiettävästi ainoa muniva jänis on pääsiäispupu ja sekin munii suklaamunia. Jos toi joutsen olis edes musta... Tuomaristo epäileekin, että syyllinen onkin tuo taustalla syytöntä teeskentelevä pullasorsa. Ehkäpä käki on käynyt munimassa sen pesään ja sitten on syntynyt ruma ankanpoikanen jne, jne...
  Tuomariston mielestä on selvää, että kuvassa on Kyhmyjoutsen. Kyhmyjoutsenen tunnistaa silmästä nokan tyveen ulottuvasta mustasta alueesta. Tuomaristolle oli kuitenkin ihan uutta juuri selvinnyt Kyhmyjoutsenen alkuperä. Sehän tässä bongauksessa niin hienoa onkin, että aina oppii jotain uutta.
  Hieno ja uusia Kyhmyjoutsenen kehityshistorian salaisuuksia paljastava tieteellinen lintukuva. HYVÄ ANDY ! 
Kyhmyjoutsen
Kyhmyjoutsen

1.4. Sepelkyyhky    "Lentävässä linnussa oleva kuvio paljastaa, että kyseessä on sepelkyyhky."
                  - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 1.4. Urjala
Sepelkyyhky

1.4. Nokikana   "Hieman kaukaa kuvattu, mutta kuitenkin tunnistettava nokikana."
                    - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 31.3  Vanhankaupunginlahti
Nokikana Nokikana

1.4. Varis    "Parempi kuva lentävästä variksesta!"
                       - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 31.3  Vanhankaupunginlahti
Varis

1.4.  Naurulokki, Kalalokki, Varis, Sinisorsa      "Neljä lintulajia samassa kuvassa, joista naurulokki ja kalalokki minulle uusia tänä vuonna."
                            - Andy, Kamera: Nikon D5100, Nikkor-putki 55-300 mm, 31.3  Vanhankaupunginlahti
    Hieno kuva jälleen kerran. Tämä sivuaa viimevuotista ROKin maailmanennätyskuvaa, mutta JiiPee on tehnyt tänä vuonna jo uuden ennätyksen eli viisi lintulajia samassa kuvassa.
4 lintulajia

Katso bongaussäännot ja jännittävä -pistetilanne


Bongaukset 09.-12.2014
Bongaukset Elokuussa 2014
Bongaukset Heinäkuussa 2014
Bongaukset Kesäkuussa 2014

Bongaus Toukokuu 2014
-
Bongaukset 1.1. - 31.3.2014

2013
Katso 07-12 2013 bongatut linnut !
Katso kesäkuussa 2013 bongatut linnut !
Katso toukokuussa 2013 bongatut linnut !

Lopputulokset 2013
Rubiini

Ravintola Troikka

Vaasan

hoitolaitos

kampaamo

Kavaljeeri

pikkuPusu

kaput
Takaisin alkuun ylös